Acasă Stirile zilei Bani GIGANTII Lafarge si Holcim FUZIONEAZA

GIGANTII Lafarge si Holcim FUZIONEAZA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Holcim si Lafarge, primii doi producatori mondiali de ciment, au ajuns la un acord in weekend privind termenii unei fuziuni ce va crea un grup cu o capitalizare bursiera de aproximativ 55 de miliarde de dolari, a anuntat publicatia franceza Le Figaro, citata de Reuters.

Cele doua companii au confirmat vineri ca negocierile sunt intr-un stadiu avansat, iar un eventual acord le-ar ajuta sa-si diminueze costurile, datoriile si sa faca fata mai bine la cresterea pretului energiei si la cererea mai slaba de ciment, care afecteaza acestor sector din 2008.

Le Figaro sustine ca Holcim va lansa o oferta publica pentru preluarea Lafarge, platibila in intregime in actiuni. Daca tranzactia va fi un succes, entitatea combinata va avea sediul central in Elvetia si sedii operationale in Elvetia si Franta.

Directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, va deveni seful entitatii combinate, in timp ce presedintele va fi elvetian, se arata in articolul aparut in publicatia franceza.

Aceasta tranzactie va fi atent verificata de autoritatile de concurenta din Europa, deoarece grupul creat din fuziunea Lafarge-Holcim va avea o pozitie dominanta pe pietele europene si din SUA. Este posibil ca autoritatile sa ceara celor doua companii vanzarea unor fabrici de ciment si distribuirea facilitatilor, pentru a aproba tranzactia.

Directorii Holcim sunt asteptati luni la Paris pentru ca, impreuna cu reprezentantii Lafarge, sa anunte acordul, sustin surse anonime.

Cota de piata combinata a capacitatilor de producere a cimentului detinuta de cele doua companii se apropie de 60% in Franta, Canada si Maroc si de 30% in SUA. Vanzarile anuale se vor ridica la aproape 43 miliarde de dolari, depasind rivalele din Germania – grupul HeidelbergCement, cu vanzari de 18 miliarde de dolari – si Mexic – firma Cemex, cu vanzari de 15 miliarde de dolari.

Si in Romania, cota de piata combinata a celor doi producatori este de peste 60% pe piata cimentului.

O eventuala fuziune ar permite celor doi producatori de ciment sa-si combine operatiunile prin reducerea supracapacitatilor de pe pietele din intreaga lume.

In Romania sunt activi in prezent trei producatori de ciment – Carpatcement (HeidelbergCement), Lafarge si Holcim.

Lafarge activeaza in tara noastra in sectorul de ciment, agregate si betoane, cu 40 de amplasamente industriale unde opereaza peste 1.000 de angajati sau colaboratori.

La randul sau, Holcim a intrat in Romania in 1997 si, in prezent, detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 1.100 de angajati.