Germania a suspendat un proiect militar cu Rusia, pe fondul crizei ucrainene, Ministerul rus al Apararii depunand plangere in acest sens impotriva grupului german pentru „incalcarea contractului”.

Rusia va depune plangere impotriva grupului german de echipamentemilitare Rheinmetall pentru „incalcarea contractului”, dupa ce Guvernul de la Berlin a renuntat la un proiect cu Moscova, a anuntat, luni, Ministerul rus al Apararii, relateaza AFP.

„In cazul incalcarii contractului de catre partea germana, (Rusia) va aduce problema in atentia justitiei”, a declarat adjunctul ministrului Apararii, Iuri Borisov, citat de agentia oficiala Itar-Tass.

Guvernul german a confirmat luni ca a retras autorizatia pentru un proiect de construire a unui centru de pregatire a trupelor la Mulino, in centrul Rusiei. Contractul, care a fost semnat in iunie 2011, avea o valoare estimata la 100 milioane de euro.

Berlinul si-a justificat decizia prin dorinta de a-i determina pe europeni sa interzica, retroactiv, livrarile de armanent catre Moscova din cauza rolului in criza din Ucraina.

„Sanctiunile Rheinmetall nu vor afecta calendarul proiectului”, care va fi finalizat in septembrie, a asigurat Iuri Borisov.

„Munca Rheinmetall in acest proiect nu reprezinta decat 10% si industria noastra este in masura sa o substituie”, a anuntat, la randul sau, o sursa din Ministerul rus al Apararii.

Centrul de formare militara de la Mulino, care ar urma sa fie cel mai mare din Europa, va permite pregatirea in fiecare an a peste 30.000 de soldati, prin simularea de situatii tactice de pe campul de lupta.

Ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, care este si vicecancelar in Germania, „a retras autorizatia” pentru acest proiect ce viza infiintarea unei tabere de antrenament echipate integral pentru formarea trupelor rusesti, afirma cotidianul, bazandu-se pe un „document scris” pe care l-a putut consulta.

Sigmar Gabriel a suspendat in martie punerea in aplicare a acestui contract in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, pe motiv ca Guvernul german considera „inadmisibil” comertul de armament cu Rusia din cauza crizei ucrainene.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, centrul din proiect ar fi trebuit sa primeasca si sa formeze 30.000 de militari pe an la Mulino, in regiunea Volga, si era destinat unitatilor de infanterie si blindate din Rusia. El ar fi urmat sa se deschida in acest an.

Proiectul a fost lansat de precedenta coalitie guvernamentala, dintre conservatori si liberali, inainte de „marea coalitie” intre conservatori si social-democrati, formata dupa realegerea cancelarului Anghela Merkel, in toamna lui 2013.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.