Acasă Stirile zilei GATA CU PSIHOTERAPIA! Cainii terapeuti vor ajuta studentii STRESATI!

GATA CU PSIHOTERAPIA! Cainii terapeuti vor ajuta studentii STRESATI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doua universitati din Cluj-Napoca deruleaza un proiect prin care studentii sa nu mai fie stresati in perioada sesiunilor, acestia fiind inclusi in programul „Keep calm with dogs”, unde vor interactiona cu cainii terapeuti.

Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca au lansat, joi, programul antistres „Keep calm with dogs”, care se adreseaza studentilor celor doua institutii si are scopul de a reduce nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune prin interactiunea cu caini de terapie.

Alina Rusu, conferentiar la Facultatea de Psihologie a UBB, a declarat ca proiectul a fost inspirat din modelul unei universitati canadiene, intitulat „Puppy-Room for Stressed Students”.

„La Vivariul UBB s-a lansat, joi, programul antistres «Keep calm with dogs», studentii de la UBB si USAMV avand ocazia de a-si reduce nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune prin interactiunea cu caini de terapie, sub supervizarea echipelor specializate in activitati asistate de animale. Programul isi propune extinderea beneficiilor interactiunii om-caine si pe parcursul semestrului, in directia eficientizarii procesului de invatare, avand in vedere efectele dovedite stiintific ale acestui tip de interactiune asupra imbunatatirii memoriei de lucru, a performantei in sarcina si a atentiei executive”, a spus Rusu.

Potrivit acesteia, programul ofera studentilor exercitii de relaxare intr-o camera speciala, numita „camera de relaxare”, in care acestia vor putea sa se joace cu cainii.

„Noi am pus sedintele de destresare de doua ore, dar pot fi si de o jumatate de ora. Vom posta pe pagina de Facebook a programului exercitiile structurate, care vor avea loc de doua ori pe saptamana, dar vom lasa si exercitii libere, prin joc. Ca exercitiu demonstrativ este «Happy tails», studentii fiind incurajati sa ofere cainelui o recompensa pentru a da cat mai mult din coada, iar cainele se cronometreaza. Datul din coada, spun studiile, este un indicator al fericirii cainelui, insa se propaga si la om”, a explicat Rusu.

De asemenea, in cadrul sedintelor de terapie cu ajutorul cainilor studentii vor mai participa si la alte exercitii, cum ar fi plimbatul in lesa, perierea si ingrijirea corporala, jocul cu mingea, invatarea si exersarea unor trucuri comportamentale sau ascunderea unor ravase si gasirea lor cu ajutorul cainilor.

In program participa trei caini atestati – Bes, un labrador negru de doi ani si jumatate, Bailey, un beagle de cinci ani, si Dersou, tatal lui Bes, care are sapte ani si jumatate.

Patrupedele apartin asociatiei Dog Assist din Cluj-Napoca si vor fi aduse de doua ori pe saptamana la Vivariul UBB unde se vor tine sedintele de terapie.

„Interactiunea cu cainele ii ajuta pe studenti sa se destreseze si noi incercam sa le cream cadrul prin care ei vor pleca din camera de relaxare cu zambetul pe buze, relaxati si incarcati pozitiv pentru a-si continua studiul”, a declarat, joi, presedintele Dg Assist, George Mosoia.

Sursa: mediafax.ro