Acasă Stirile zilei Gabriel Resources da in judecata Romania la Washington! Despagubirile ar fi de...

Gabriel Resources da in judecata Romania la Washington! Despagubirile ar fi de ordinul miliardelor

FOTOGRAFIA INSOTESTE MATERIALUL MEDIAFAX: "Gabriel Resources vrea sa finanteze proiectul Rosia Montana cu emisiuni de actiuni de 89 mil. dolari."Un grup de jurnalisti discuta langa cariera Carnic, in Rosia Montana, miercuri, 27 mai 2009. Compania miniera Gabriel Resources vrea sa obtina 100 milioane dolari canadieni (88,81 milioane dolari) printr-o emisiune de actiuni comune si un plasament privat, catre anumiti actionari, fondurile urmand sa fie folosite pentru finantarea proiectului de exploatare a aurului la Rosia Montana. BOGDAN MARAN / MEDIAFAX FOTO
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gabriel Resources a anuntat ca a depus impotriva Romaniei o cerere de arbitraj la Centrul International al Bancii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investitii (ICSID), institutie cu sediul la Washington. Compania sustine ca a luat aceasta decizie dupa ce nu a reusit sa rezolve cu autoritatile romane, pe cale amiabila, disputa privind extragerea aurului de la Rosia Montana.

Compania canadiana Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana.

Cand Gabriel Resources a anuntat, in ianuarie, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si sustine ca a trimis, de mai multe ori, Presedintiei si Guvernului o notificare prin care cerea autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare. Intr-un comunicat, compania sustine ca nu a primit un raspuns de la autoritati, noteaza Gandul.

„Compania inca mai crede ca interesul actionarilor din proiect, in special statul roman, ar avea cel mai mult de beneficiat de pe urma aprobarii exploatarii, iar Gabriel Resources continua sa fie disponibila pentru discutii cu presedintele si Guvernul, pentru a atinge acest obiectiv. Daca acest lucru devine adevarat sau nu depinde in totalitate de angajamentul decidentilor politici din Romania fata de proiect si fata de industria miniera. Am incercat sa luam legatura cu presedintele si cu Guvernul, pentru a gasi o solutie amiabila. In lumina aparentei si dezamagitoarei lor lipse de disponibilitate, compania nu mai are alta solutie decat sa solicite arbitrajul international. Compania ramane dispusa sa lucreze cu autoritatile romane si alti actionari, pentru a contrui o mina de nivel mondial de pe urma careia Romania ar beneficia prin stimuli economici masivi si locuri de munca”, a declarat Jonathan Henry, presedintele Gabriel Resources.

Compania a anuntat inca din luna ianuarie a acestui an ca pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.

Proiectul de exploatarea de la Rosia Montanta a starnit numeroase scandaluri si unul dintre cele mai mari proteste din tara, fiind oprit la finalul anului 2013. In timp ce premierul a refuzat sa transeze problema pe cale guvernamentala, Victor Ponta a trimis un proiect de lege in Parlament pentru a fi dezbatut si adoptat. In timp ce, in calitate de premier, Ponta sustinea proiectul, in calitate de deputat a votat impotriva lui.

Astfel, s-a format o comisie speciala care sa rezolve acest subiect, iar dupa ce au fost audiate toate partile interesate, de la specialisti, ministri si fosti membri ai guvernelor, inclusiv protestatarii din Piata Universitatii, proiectul a fost stagnat. Aceste argumente, plus faptul ca urma un an electoral, i-a facut pe cei de la RMGC sa opreasca presiunile facute pentru adoptarea proiectului, renuntand inclusiv la publicitatea facuta pe toate canalele de comunicare, in decembrie 2013.

In raportul final al comisiei speciale insa, a existat o prevedere prin care se sesiza Parchetul General si DNA, pentru a investiga modul in care a fost atribuita licenta de exploatare si cum a fost transferata de la Minvest Deva la RMGC. Precizam ca licenta de exploare a fost acordata in 1999, de guvernul condus de Radu Vasile, fiind adoptate mai multe acte aditionale. Multe dintre actele necesare au fost secretizate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos