Acasă Sanatate Fumatorii care se lasa pana la 40 de ani pot trai aproape...

Fumatorii care se lasa pana la 40 de ani pot trai aproape la fel de mult ca nefumatorii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii canadieni au descoperit ca fumatorii care renunta la viciu cand sunt inca tineri pot trai aproape la fel de mult ca persoanele care n-au fumat niciodata.

STUDIU: Renuntatul la fumat reduce anxietatea!

Chiar daca se estimeaza ca fumatul reduce cu 10 ani durata de viata a unei persoane, o noua cercetare a oamenilor de stiinta canadieni de la Spitalul St. Michael’s din Toronto arata ca oamenii care se lasa de fumat pana la varsta de 40 de ani recastiga aproape toti acesti potentiali ani pierduti, scrie ctvnews.ca.

„Renuntatul la fumat in tinerete, chiar pana la varsta de 40 de ani, evita aproximativ 90% dintre riscurile asociate fumatului. Iar riscurile sunt foarte mari. Fumatorii trebuie sa se astepte la zece ani pierduti de viata”, a declarat coordonatorul studiului, Dr. Prabhat Jha.

Cercetatorii au studiat Arhivele Nationale de Sanatate ale Statelor Unite si au descoperit ca persoanele care n-au fumat niciodata au de doua ori mai multe sanse sa ajunga la varsta de 80 de ani decat persoanele care au facut-o.

In acelasi timp, au descoperit ca persoanele care se lasa la varste cu prinse intre 35 si 44 de ani recastiga aproximativ noua ani de viata. Cei care se lasa la varste intre 45 si 54 de ani si 55 si 64 de ani castiga sase si, respectiv, patru ani de viata.

Cercetatorii canadieni au subliniat ca studiul lor nu trebuie folosit pentru a concluziona ca e in regula sa fumezi pana la 40 de ani, dupa care sa te lasi. Chiar si dupa ce se lasa, fostii fumatori se confrunta cun un risc mai mare de a muri decat nefumatorii.

„Renuntatul la fumat la orice varsta aduce beneficii, insa daca va lasati de fumat inainte de 40 de ani, va apropiati de rata de mortalitate a persoanelor care n-au fumat niciodata”, evidentiaza Dr. Prabhat Jha.

Sursa: realitatea.net