Acasă Politic FT: Putin vrea sa recreeze URSS, dar presedintele rus ar putea ramane...

FT: Putin vrea sa recreeze URSS, dar presedintele rus ar putea ramane falit

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sub pretextul crearii unei Uniuni Eurasiatice, declarata ca o “afacere de familie” intre sefi de stat cu aceeasi viziune, presedintele rus Vladimir Putin incearca sa reinvie URSS si sa reinnoiasca Razboiul Rece, scrie ziarul The Financial Times.

„Este posibil ca succesorul lui Boris Eltin , in timpul caruia a fost impartit imperiul sovietic, sa vrea sa ramana in istorie drept omul care a refacut URSS” – sugereaza autorul articolului, Lilia Shevtsova, cercetator al Centrului Carnegie din Moscova.

Noua structura interstatala planificata spre infiintare pana in 2015, va „repeta mantra despre integrare si va copia institutiile europene”, potrivit publicatiei, dar forma viitoarei uniuni nu este inca stabilita. Moscova ar dori sa creeze structuri supranationale politice care vor duce la pierderea partiala a independentei tarilor – membre ale Uniunii, insa cei de la Minsk cred ca ” suveranitatea nu este o icoana la care sa te rogi”, iar la Astana se prefera doar o integrare economica.

O alta piatra de poticnire, spune FT, este politica de aliante. Kremlinul a impiedicat Ucraina sa semneze un acord de asociere cu UE, deoarece considera proiectul eurasiatic drept o alternativa la Uniunea Europeana.

„Acest lucru nu este surprinzator: euroasianismul rus are radacini adanci, fapt care explica ostilitatea rusilor fata de Europa. Elitele din Rusia vor sa recreeze Rusia Sovietica sub auspiciile Moscovei si nu sunt deranjate de forma redusa a acestui nou imperiu si nici de lispa doctrinei comuniste.” – scrie Shevtsova.

Punerea in aplicare a acestor planuri poate fi asigurata doar de puterea financiara rusa. Astfel, conform estimarilor Financial Times, sustinerea presedintelui din Belarus, Aleksandr Lukasenko, costa Rusia 7-12 miliarde de dolari pe an, iar Ucraina, pentru refuzul integrarii europene, a primit 15 miliarde dolari si o promisiune de reducere a preturilor la gaze.

Cu toate acestea, bugetul rus poate oferi doar un numar limitat de astfel de „subsidii”, iar in Ucraina si Belarus dependenta de Rusia este in mod fundamental contrara sentimentelor nationaliste, noteaza ziarul. In plus, rusii ar putea sa se sature „sa plateasca pentru ambitiile imperiale ale elitelor din Rusia.”

„Proiectul Eurasia este un miraj al arhipelagului post-sovietic, unde lideri autoritari se ajuta reciproc pentru a ramane in continuare la putere. Acest lucru va mai continua pentru ceva timp, dar in curand ambitiile imperiale ale lui Putin vor lua sfarsit” – prezice Shevtsov

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos