Valul de frig care a cuprins Europa a facut ca temperaturile sa scada pana la -48 de grade Celsius in aceasta dimineata in nordul Europei, in regiunea Arhanghelsk din partea europeana a Rusiei. Joi temperaturile au fost foarte scazute si in Scandinavia unde s-au inregistrat -42 de grade in localitati din Suedia si Norvegia.

In doua comune din regiunea Arhanghelsk – Kojnas si Moseyevo – minimele au ajuns la -48 de grade in noaptea de joi spre vineri, in alte localitati din regiune inregistrandu-se valori de -46 -44, extrem de scazute chiar si pentru aceasta regiune rece. Interesant este ca in aceste localitati temperaturile au fost de peste 0 grade in ultima zi din 2016.

In noaptea de miercuri spre joi valori foarte scazute s-au inregistrat si in Scandinavia, cel mai rece fiind in doua localitati din Suedia si Norvegia unde minima a fost de -42 de grade, scrie Hotnews.

Vremea a fost deosebit de rece si in cursul zilei de ieri cand in cateva localitati din regiunea Arhanghelsk maxima nu a trecut de -44 de grade, in timp ce in Scandinavia au fost locuri in care maximele au fost de -33 de grade.

In mai multe tari – Cehia, Polonia, Belarus – minimele au fost de sub -20 noaptea trecuta. In Romania la ora 14 temperaturile erau cuprinse intre -14 grade la Barnova in Moldova si -1 la Targu Jiu. Pe varfurile montane era si mai frig (-21 de grade la varful Omu si -20 in Calimani).

Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata in Europa a fost de -58,1 grade, in localitatea Ust Shugor (Rusia), in ultima zi din 1978. A doua cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata in februarie 2010 tot in Rusia, la Hoseda-Hard (-56,4 grade), iar in 1946 la Pechora s-au inregistrat -56 de grade Celsius.

In Scandinavia cea mai scazuta temperatura a fost in localitatea Vuoggatjalme sin Suedia: -52,6 grade.

Se asteapta temperaturi de pana la minus 30 de grade

Codul portocaliu de viscol, care a intrat in vigoare vineri, la ora 02.00 si a fost emis initial pana la ora 18.00, a fost prelungit pana la ora 23.00, pentru judetele Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea.

In cele opt judete, viscolul va continua sa fie puternic, rafalele vantului vor atinge si temporar vor depasi 70-85 de kilometri pe ora, reducand vizibilitatea sub 50 de metri si troienind zapada.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Teleorman si Giurgiu a fost inlocuita cu cod galben, care va fi valabil pana la ora 23.00. Si judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Suceava, Botosani, Covasna, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Olt, Dolj, Mehedinti si Sibiu raman sub avertizare cod galben pana la ora 23.00.

In Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, precum si in zona Carpatilor de Curbura, local ninsorile vor fi insemnate cantitativ si se va mai depune strat de zapada, scrie News.

In Dobrogea, estul Munteniei, extremitatea de sud-vest a Olteniei si in cea mai mare parte a Moldovei va fi viscol, vantul va avea intensificari cu viteze de 50 – 70 de kilometri pe ora. in Carpatii de Curbura si in zona inalta din Carpatii Meridionali, rafalele vor depasi 80-90 de kilometri pe ora, iar zapada va fi spulberata si troienita.

Incepand de vineri, ora 23.00, pana sambata, la ora 10.00, vor fi sub avertizare cod galben judetele Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Vaslui, Bacau, Iasi, Neamt, Suceava si Botosani.

In Dobrogea, Baragan si Moldova va ninge in general slab cantitativ, dar vantul va continua sa prezinte intensificari cu viteze de 50-60 de kilometri pe ora si pe arii restranse 70 de kilometri pe ora, temporar spulberand si troienind zapada. Unele intensificari ale vantului vor fi mai fi in sud-vestul Olteniei, spulberand trecator zapada depusa anterior.

In Moldova, Dobrogea si Baragan, sambata si duminica vor fi intervale de timp in care va mai ninge, iar vantul va avea intensificari, spulberand si troienind zapada.

In perioada urmatoare, in cea mai mare parte a tarii, vremea va fi geroasa atat noaptea, cat si ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent intre minus 25 si minus 15 grade. Luni minima ar putea atinge minus 28 de grade.