Acasă Stirile zilei Bani Frauda si spalare de bani la HSBC Elvetia! Cine este romanul care...

Frauda si spalare de bani la HSBC Elvetia! Cine este romanul care are in cont 800 milioane de euro?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania se regaseste intr-un scandal financiar international de proportii izbucnit in Elvetia, unde banca britanica HSBC este acuzata de frauda fiscal si spalare de bani. HSBC este suspectata ca a permis clientilor sa evite autoritatile fiscale si sa fenteze statele in care erau platitori de taxe cu sute de milioane de euro.

Pe listele de clienti ale HSBC din Elvetia se regasesc 219 clienti din Romania, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depaseste 800 de milioane de dolari.

HSBC este acuzata ca a lucrat cu infractori internationali, intre care si traficanti de arme, cu oameni de afaceri corupti si cu polticieni. Sumele totale din intregul sistem depasesc 100 de miliarde de dolari.

O echipa de jurnalisti din 45 de tari a desfasurat o ancheta care scoate la lumina conturile criminalilor, traficantilor, evazionistilor, politicienilor si celebritatilor.

Printre personalitatile care apare in dosar se numara Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului presedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, printul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, var si asociat al presedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotba din Anglia, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, faimos pentru rolul avut in masacrul din Piata Tiananmen, Joseph Fok, judecator la Inalta Curte de Justitie dink Hong Kong, dar si printul si printesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

De asemenea, printre clienti se numara si fosti sau actuali politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, Romania, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrata Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

Documentele secrete scot la iveala faptul ca HSBC profita din legaturile comerciale cu traficanti de arme, cu regimurile dictatoriale din lumea a treia, cu traficanti de diamante de conflict, care finanteaza gruparile insurgente, si alti infractori internationali.HSBC

HSBC a colaborat cu regimuri discreditate precum cel al fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, al fostului presedinte tunisian Ben Ali si al actualului conducator sirian Bashar al-Assad.

Banca ii reasigura in repetate randuri pe clienti ca nu va divulga detalii despre conturile lor autoritatilor nationale, chiar daca ar fi fost probat faptul ca acestea nu erau declarate organelor fiscale. Angajatii HSBC au discutat cu clientii inclusiv modalitatile prin care acestia pot evita sa plateasca taxe in tarile lor de origine. Cea mai populara metoda era deschiderea ce conturi pe numele unor companii offshore.

Documentele obtinute de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) prin intermediul publicatiei franceze Le Monde arata ca relatiile bancii cu clientii includeau o serie de comportamente ilegale care aveau ca scop ascunderea a sute de milioane de dolari de autoritatile fiscale. Documentele scot la iveala nu numai subterfugiile financiare ale unor politicieni si infractori, ci si pe cele folosite de sportivi faimosi, staruri rock, actori de la Hollywood sau bogatasi ai lumii.

SWISSLEAKS scoate la iveala felul in care unii dintre clientii HSBC, una dintre cele mai mari din lume, faceau calatorii la Geneva pentru a retrage sume mari de bani, uneori in bancnote folosite. Sume uriase erau controlate de traficanti de diamante, cunoscuti pentru faptul ca opereaza in zonele de conflict si vand pietrele pretioase pentru a finanta gruparile de insurgenti.

HSBC, banca al carei sediu central se afla la Londra si care are sucursale in 74 de tari de pe sase continente, a insistat initial ca datele obtinute de jurnalisti sa fie distruse. La sfarsitul lunii ianuarie, dupa ce i-a fost comunicat rezultatul final al anchetei jurnalistice, conducerea HSBC a adoptat o alta pozitie, admitand faptul ca politica bancii  a fost „semnificativ sub standardele epocii”, dar ca „in ultimii ani banca a facut pasi importanti in implementarea unei reforme si intru indepartarea clientilor care nu corespundeau standardelor stricte ale HSBC, inclusiv a celor suspectati de frauda fiscala”, ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 70% a numarului de clienti, dupa 2007.

Potrivit anchetei, 180.6 miliarde de euro au trecut prin conturile deschise la filiala HSBC Geneva de peste 10.000 de clienti si 20.000 de societati offshore in perioada 9 noiembrie 2006-31 martie 2007. Documentele doveditoare au fost obtinute de guvernul francez, care, in 2010, le-a transmis si altor guverne, ceea ce a condus la descoperirea mai multor evazionisti in diferite tari precum SUA, Spania, Italia, Grecia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, India, Belgia si Argentina.

Sursa: RomaniaTV.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos