Nelson Mandela, in varsta de 95 de ani, eroul luptei impotriva apartheidului, a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica.

 

„Compatriotilor mei sud-africani, iubitul nostru Nelson Mandela, presedintele fondator al natiunii democratice, ne-a parasit. El a decedat in liniste, alaturi de familia sa, in jurul orei (locale) 20.50, pe 5 decembrie. Acum se odihneste in pace. Natiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai ilustri fii ai sai”, a declarat Zuma, in jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora Romaniei).

 

„Poporul nostru a pierdut un tata”, a adaugat el, anuntand ca steagurile vor fi coborate in berna incepand de vineri si pana la inmormantare, a carei data nu a fost precizata.

 

„Gandurile si rugaciunile noastre sunt alaturi de familia Mandela (…). Ne exprimam profunda recunostinta pentru o viata in serviciul oamenilor acestei tari”, a afirmat presedintele sud-african.

Potrivit lui Zuma, „acesta este un moment de durere profunda (…). Noi am vazut in el ceea ce cautam in noi insine”.

 

„Sa ne amintim de dorintele lui si de dorintele familiei. Sa fim uniti, indiferent in ce parte a tarii sau a lumii ne aflam, si sa ne amintim de valorile pentru care a luptat. Haideti sa reafirmam viziunea sa despre o societate in care nimeni nu este exploatat, asuprit sau deposedat de bunuri de catre altcineva”, a indemnat Zuma.

 

„Te vom iubi mereu, Madiba”, a spus el.

 

Nelson Mandela, care a fost primul presedinte de culoare al tarii (1994-1998), a fost spitalizat in perioada 8 iunie – 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infectii pulmonare, cauzata probabil de tuberculoza contractata in inchisoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.