UPDATE. Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a cetatenilor israelieni care au spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru savarsirea  infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, se arata intr-un comunicat DIICOT.

La data de 3 aprilie 2016, procurorii DIICOT – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor WEINER RON, pentru savarsirea  infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice si GECLOWICZ DAVID pentru savarsirea  infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice  si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

„in cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, WEINER RON si GECLOWICZ DAVID au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”, se arata in comunicatul emis de DIICOT.

„in cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

in continuarea demersului infractional, inculpatul WEINER RON, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept, (fara autorizarea/consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei  persoane vatamate.

Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate”, potrivit aceluiasi document.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat miercuri, referitor la informatiile aparute in presa potrivit carora s-ar fi intentionat intimidarea sa, ca a fost vorba despre o „incercare nereusita”.

„Este un dosar in curs la alta unitate de Parchet in care nu am calitate si in acest moment nu pot comenta. A fost o incercare nereusita de intimidare”, a declarat sefa DNA.

O firma israeliana a angajat fosti ofiteri de informatii israelieni sa faca acest lucru la comanda unui client, cel mai probabil inculpat intr-un dosar de la DNA, scrie Agerpres.

„Au fost incercari de intimidare si hartuire a sefei DNA si a apropiatilor”, au mentionat sursele citate.

Potrivit Rise Project, patru cetateni israelieni sunt anchetati de DIICOT pentru spionarea comunicatiilor si tentative de compromitere a Laurei Codruta Kovesi.

Doi dintre suspecti, Dan Zorella si Avi Yanus, fosti ofiteri de informatii, sunt co-fondatori si directori executivi ai firmei israeliene de investigatii private Black Cube, companie in care a activat Meir Dagan, fost director Mossad (spionajul israelian) in perioada 2002-2011, mai arata Rise Project.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.