William Brinza, fost candidat la alegerile prezidentiale din 2014, a fost ridicat joi de procurorii DIICOT si dus la audieri in legatura cu un dosar in care este acuzat de evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Potrivit DIICOT, prejudiciul retinut in sarcina lui William Brinza este de aproximativ un milion de euro, procurorii instituind sechestru pe averea acestuia.

Audierea lui William Brinza are loc intr-un dosar mai vechi, deschis in decembrie 2014 de procurorii DIICOT, in care au fost efectuate la acea vreme mai multe perchezitii, inclusiv la sediul Ministerului Fondurilor Europene.  In dosar este cercetata si mama lui William Brinza.

Dosarul viza destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala și spalare de bani, prin folosirea de firme fantoma pentru prestari servicii fictive și livrari de marfuri, in special produse din carne.

De asemenea, gruparea folosea documente ori declaratii false pentru a obtine fonduri europene nerambursabile.

Anchetatorii sustineau ca, in perioada 2010-2014, pe teritoriul Romaniei (zona București-Ilfov și Moldova) a actionat o grupare ce functiona pe mai multe paliere, cu structura piramidala. La aceasta grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat fiecare avand atributii clar determinate.

Gruparea a creat si utilizat societati comerciale in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, societati care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educatie, in special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate in fapt de membrii gruparii.

 De asemenea, gruparea se ocupa cu spalarea de bani, prin preluarea de sume de bani cash de la diverși „clienti”, care erau depuse in conturi bancare apartinand firmelor controlate de membrii gruparii, urmata de repunerea banilor la dispozitia „clientilor”.

Prejudiciul in acest caz se ridica la aproape 30 de milioane de euro. In dosar sunt implicate peste 100 de firme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.