Acasă Stirile zilei Bani FMI va acorda 14-18 miliarde de dolari. Ucraina se angajeaza sa aplice...

FMI va acorda 14-18 miliarde de dolari. Ucraina se angajeaza sa aplice program de austeritate

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ucraina a convenit cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, a anuntat, joi, institutia internationala, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.

Misiunea a ajuns la un acord cu autoritatile de la Kiev asupra unui set de reforme economice care sa fie sustinut printr-un program de imprumut stand-by pe doi ani, a anuntat FMI. Printre altele, a fost anuntata deja reducerea personalului autoritatilor publice centrala cu 10%. Premeierul ucrainean, Arseni Yatsenyuk a anuntat ca in prima etapa vor fi disponibilizati crica 24.000 de functionari publici.

Totodata, Kievul isi propune sa instituie o taxa suplimentara pe marile averi in Ucraina.

„Toti cei care castiga mai mult de 27.000 de dolari pe an vor plati un impozit de 20%, iar cei cu castiguri peste 45.000 de dolari – 25%,” – a declarat premierul.

Yatsenyuk a mai precizat ca este vorba despre impozitarea suplimentara a 300.000 de cetateni ai Ucrainei. „Cei 300.000 dispun de resurse financiare care totalizeaza 60% din activele financiare din Ucraina, – a declarat prim-ministrul.

„Sprijinul financiar din partea comunitatii internationale pe care acest acord il deblocheaza se situeaza la 27 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Din aceasta suma, asistenta din partea FMI se va situa la 14-18 miliarde de dolari, suma exacta urmand sa fie stabilita dupa ce va fi luat in considerare in totalitate sprijinul bilateral si multilateral”, se arata intr-un comunicat al Fondului.

Seful misiunii FMI in Ucraina, Nikolai Gueorguiev, a refuzat, in timpul conferintei de presa pentru anuntarea acordului, sa declare la cat se va ridica transa initiala a programului de imprumuturi.

Autoritatile de la Kiev au declarat anterior ca au nevoie disperata de bani pentru acoperirea cheltuielilor si pentru a evita o eventuala intrare a tarii in incetare de plati.