Uniunea Europeana se arata ingrijorata de anumite practici antidemocratice din unele state noi membre UE, foste comuniste, precum Romania, unde exista lupta pentru putere, dintre Guvern si presedinte, relateaza Financial Times.

Intr-un editorial intitulat cu un joc de cuvinte „To Victor the spoils” („Prada este a invingatorului„), Financial Times (FT) atrage atentia asupra luptei pentru putere dintre Guvernul de la Bucuresti si presedintie, in urma caruia presedintele risca sa fie demis prin referendum, avertizand ca modul in care s-a comportat Executivul Romaniei reprezinta un pericol atat pentru tara, cat si pentru alte state.

Premierul (roman) Victor Ponta nu este facut din aluatul provocator din care este facut ungurul de dreapta Viktor Orban„, apreciaza publicatia. „Dar exista asemanari tulburatoare intre metodele pe care coalitia sa de centru-stanga le-a utilizat pentru a-si consolida puterea dupa ce i s-a cerut sa preia conducerea in urma prabusirii Guvernului de centru-dreapta in aprilie”, continua aceasta.

In schimb, presedintele Traian Basescu este perceput de catre romani ca un exponent al unei elite clientelare, scrie FT, subliniind ca, „daca noului Guvern nu ii place ce a facut Basescu, (Executivul) ar fi trebuit sa actioneze cu mijloace democratice si in interiorul statului de drept pentru a-l schimba”, precizand ca „in cazul in care romanii sunt satui de Basescu, ei au oportunitatea sa voteze impotriva sa in alegerile (prezidentiale) din 2014″.

 

1 COMENTARIU

  1. DragosDaca ti-a placut paetra de sud a Baiului, te sfatuiesc sa te duci si in zona nordica – numita si muntii Neamtzu. Mult mai salbatica, mai inalta – si mai greu accesibila. Iar Valea Azugii este superba daca o parcurgi cu bicicleta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.