Cap Limpede

Stirile zilei

Ferestrele care ajuta la reglarea nivelului hormonal

Majoritatea oamenilor sunt constienti de importanta influenta pe care o are asupra lor lumina solara care reglementeaza ciclurile de somn si de veghe, informeaza BBC Mundo.

Cu toate acestea, in tarile cu o clima rece sau in perioadele de iarna, multe persoane sunt private de beneficiile aduse de Soare. Din ce in ce mai mult, sticla din care sunt realizate ferestrele nu permit trecerea razelor care joaca un rol important in ceasul nostru biologic.

Expertii spun ca lipsa expunerii la razele solare poate crea probleme de sanatate, mai precis insomnie, din cauza unui dezechilibru hormonal. Acesta este motivul pentru care cercetatorii germani de la Institutul Fraunhofer au realizat o sticla pentru ferestre care contribuie la restabilirea echilibrului hormonal (cum e melatonina), care influenteaza ciclurile de somn.

Geamul are un strat special care permite transferul luminii solare, mai ales a razelor albastre. Potrivit cercetatorilor de la Fraunhofer, expunerea redusa la razele de lumina albastra augmenteaza nivelul de melatonina. Excesul acestui hormon poate duce la depresie si alte probleme psihologice. Din aceasta cauza, multe persoane sufera de asa numita “depresie de iarna”.

Inventatorul noii ferestre, Walther Glaubitt, a declarat:

„Am pus un strat subtire de dioxid de siliciu pe suprafata ferestrei, astfel incat aceasta devine antireflexa, lasand sa treaca lumina albastra prin ea. Datorita acestui strat, lumina trece fara nici un impediment, astfel incat da impresia de fereastra deschisa.”

Sticla va incepe sa fie comercializata de compania germano-austriaca uniGlas.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-9191").on("click", function(){ $(".com-click-id-9191").show(); $(".disqus-thread-9191").show(); $(".com-but-9191").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});