Daca va place astronomia si vreti poze de efect ca amintire in noaptea de 13 spre 14 decembrie aveti sansa se vedeti ultima super luna din acest an. Nu este la fel de importanta ca cea de luna trecuta, insa ea poate fi vizibila. „Super-Luna din 14 decembrie va fi remarcabila dintr-un motiv diferit,” anunta NASA. „Va ingreuna foarte mult observarea ploii de meteoriti Geminide. Stralucirea Lunii va reduce vizibilitatea meteoritilor de cinci pana la zece ori si astfel spectaculoasa ploaie Geminide va trece mai mult neobservata.
Fenomenul de Super-Luna se produce atunci cand Luna plina este la perigeu (cel mai apropiat punct de Pamant al orbitei sale eliptice), rezultatul fiind o noapte cu o Luna mai mare si mai stralucitoare decat de obicei.
Super-Luna poate parea mai mare de 15% daca o vedem chiar deasupra orizontului. Acest efect poarta denumirea de „iluzia Lunii” iar oamenii de stiinta il explica prin faptul ca un privitor poate compara astrul noptii cu cladiri care se ridica in planul de observatie. De asemenea, creierul uman are tendinta de a considera obiectele aflate la orizont drept mai mari decat obiectele de dimensiuni similare aflate sus, pe cer.
Super-Luna din noaptea de 14 noiembrie a fost cea mai stralucitoare din 1948 si pana in prezent, iar conform NASA urmatoarea super-Luna de o stralucire similara se va produce abia la 25 noiembrie 2034.
Lunile pline se produc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna sunt aliniate, Pamantul fiind la mijloc. Aceasta geometrie cosmica nu este insa perfecta, Pamantul nereusind sa blocheze razele solare sa ajunga la suprafata selenara. Din cand in cand se produce insa o astfel de aliniere perfecta iar rezultatul este o eclipsa totala de Luna.
sursa: realitatea