Acasă Stirile zilei Fenomen in Romania: O cometa va putea fi vazuta cu ochiul liber!...

Fenomen in Romania: O cometa va putea fi vazuta cu ochiul liber! FOTO + VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanii vor putea fi martorii unui fenomen extrem de rar, o cometa putand fi vazuta cu ochiul liber din data de 10 martie.

 

In primele zece zile dupa data de 10 martie, cometa se va afla la departarea cea mai mica de Soare. Cometa se va afla la departarea minima de Soare (45.110.041 km) pe 10 martie, ora 6 – ora Romaniei, si prin urmare va fi asa de stralucitoare, incat o vom putea vedea cu ochiul liber. Daca doriti sa vedeti mai multe detalii, insa, folositi un binoclu, ne sfatuieste Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti.

cometa

Cum putem vedea cometa

Pentru a vedea cometa avem nevoie de un orizont vestic liber. Orice loc din care putem vedea Soarele la apus este bun, chiar daca este situat in oras. Astronomii spun, insa, ca obiectul spatial poate fi observat mai bine in afara oraselor, unde nu exista o poluare luminoasa asa de mare.

„Cel mai usor va fi sa cautati cometa cat se vede cu ochiul liber, fiind usor de vazut, daca te uiti unde trebuie si cand trebuie. „Unde trebuie” inseamna inspre vest, inspre locul de apus al Soarelui. „Cand trebuie” inseamna de la 30 de minute dupa ce apune Soarele, pana se face seara”, ne sfatuieste Observatorul Astronomic.

1cometa1

Intre 10 si 15 martie, cometa apune la aproximativ o ora dupa Soare, asa ca va trebui sa fim in locul de observatii atunci cand apune Soarele. Trebuie sa asteptam 30 de minute si sa cautam cometa in directia apusului.

„In ultimele zece zile ale lui martie cometa va ramane pe cer, in aproximativ aceeasi directie, chiar si doua ore, fiind mai usor de observat. Insa stralucirea ei va scadea si este posibil sa nu se mai vada cu ochiul liber dupa 25 martie, cel putin din orase”, precizeaza Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Sursa: rtv.net