Femeile sunt mai predispuse riscului de infarct letal, deoarece simptomele sunt confundate, cel mai adesea, cu o criza de angoasa, potrivit unui studiu al cercetatorilor canadieni.

Cercetatorii de la Universitatea McGill din Montreal si-au propus sa descopere motivul pentru care exista o diferenta atat de mare intre barbati si femei in ceea ce priveste rata mortalitatii provocate de infarct.

Acestia au chestionat in acest scop 1.123 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, internati in 24 de centre medicale din Canada, dar si intr-un spital din Statele Unite si in altul din Elvetia. Pacientii, ce sufereau de sindrom coronarian acut, au raspuns la chestionarul oamenilor de stiinta la o zi dupa internarea lor in centrele respective.

Femeile chestionate aveau venituri mai modeste decat barbatii care au participat la studiu. Acestea prezentau un risc mai mare de diabet sau hipertensiune arteriala, aveau cazuri de boli cardiace in familie si erau mai predispuse la depresie si anxietate.

Cercetatorii, ale caror concluzii au fost publicate luni in Canadian Medical Association Journal, au constatat ca, in medie, barbatii primeau mai prompt electrocardiograme si tratament defibrilator decat femeile.

Cercetatorii au explicat aceasta diferenta de tratament prin faptul ca numarul de femei care se prezentau la unitatile de urgenta cu dureri toracice de alta natura decat cele cardiace este, de regula, mai mare decat numarul barbatilor.

De asemenea, „prevalenta sindromului coronarian acut este mai redusa in cazul femeilor tinere decat in cazul barbatilor tineri”, a observat coordonatoarea studiului, Louise Pilote.

„Aceste rezultate indica faptul ca personalul medical care efectueaza trierea pacientilor are o tendinta mai mare de a exclude originea cardiaca a bolii in cazul femeilor care prezinta simptome de anxietate”, a explicat Louise Pilote.

Loading...

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your name here
Please enter your comment!