Acasă Stirile zilei Social FACULTATILE cu cerere ZERO in piata muncii si care te „arunca” direct...

FACULTATILE cu cerere ZERO in piata muncii si care te „arunca” direct in SOMAJ!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Atentie elevi, tot mai multi tineri se indreapta catre facultati cu profesii cu cerere zero in piata munci, care ii arunca direct in somaj.

Topul facultatilor care trimit DIRECT IN SOMAJ un numar foarte mare de absolventi este condus de specializarile umaniste, Litere, Filosofie, Sociologie, Stiinte politice, urmate de Jurnalism, Administratie publica si chiar Stiinte economice, potrivit unui sondaj realizat de in randul specialistilor HR.

Dilemele cu care se confrunta absolventii de liceu in momentul in care trebuie sa aleaga o institutie de invatamant superior sunt cu atat mai mari cu cat nu exista studii cu privire la cererea pe piata fortei de munca intr-un interval de 3-5 ani. Astfel de rapoarte sunt comandate de autoritati in alte tari europene.

„Nu avem un studiu care sa evidentieze un clasament clar al celor mai „inutile” facultati. Ce am observat totusi este ca cea mai mare incompatibilitate intre absolventi si nevoia de forta de munca tanara a companiilor se regaseste pe specializarile unde piata are un grad de dinamicitate ridicat. Astfel de ramuri sunt Marketingul, Managementul afacerilor, Relatiile publice”, spune Adi Cernat, CEO al SmartDreamers.

Potrivit speciailistilor in resurse umane, structura invatamantului superior de la noi nu este aliniata aproape deloc la ultimele trenduri din piata reala. De cele mai multe ori, companiile sunt puse in situatia de a alege intre angajarea de personal cu experienta sau angajarea unui tanar absolvent, caz in care firma isi asuma rolul de „educator” mai multe luni dupa recrutare, pentru a aduce la zi tanarul absolvent cu ultimele trenduri din piata.

„Tinerilor de azi nu prea le mai pasa de facultate pentru ca societatea romaneasca nu mai valorizeaza educatia. Modelele sunt cu totul altele, din pacate. Cei care au intrat la facultate si cu care ma intalnesc eu, intr-o proportie covarsitoare o gasesc inutila si plictisitoare. Asta e destul de dezamagitor si ingrijorator. A face o facultate a devenit mai mult o chestie de statut decat o chestie de educatie”, a declarat pentru Dan Berteanu, partener al achieveglobal CEE.

Potrivit lui Dan Berteanu, sunt din ce in ce mai putini cei care activeaza in domeniul pentru care se pregatesc. Explicatia acestui fapt tine de doua motive: „sistemul este anacronic si se invata dupa aceleasi carti si metode dupa care am invatat eu acum 20 de ani cand lumea era complet diferita si habar nu avem catre ce ne indreptam. Cati webdesigneri erau in Romania anilor ‘90?”

In mod paradoxal, facultatile cu sanse mici de angajare dupa absolvire atrag cei mai multi candidati. Anul trecut, spre exemplu, la Jurnalism concurenta ca fost de 8 candidati pe loc, in conditiile in care mii de jurnalisti au ramas fara serviciu in ultimii ani si s-au indreptat catre alte domenii.

Cele mai cautate specializari pe piata fortei de munca in prezent sunt cele tehnice, ingineria, automatizarile, cibernetica, toate specializarile din IT. Sunt de asemenea cautate si bine platite medicina, domeniul farmaceutic, limbile straine.

Specialistii HR spun ca sansele cele mai mari la un job le au acei studenti care au fost implicati in programe de internship si voluntariat inca din facultate sau care au avut expunere la nivel international prin burse externe. Cunoasterea mai multor limbi straine este un alt factor important pentru absolventii de facultate, indiferent de profilul acesteia.

Facultatile cel mai putin cautate pe piata muncii

– Litere, Filosofie, Sociologie, Stiinte politice, Jurnalism, Administratie publica, Stiinte economice

Cele mai cautate specializari (2013)

– Politehnica, Automatizari, Cibernetica, Informatica, Limbi straine, Medicina, Farmacie.

Sursa: realitatea.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos