Acasă Sanatate Factorii care distrug iremediabil ficatul!

Factorii care distrug iremediabil ficatul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In cazul unei afectiuni, ficatul nu are de suferit pe portiuni, asa cum cred cei mai multi, ci in toata suprafata lui. Desi vorbim despre unul dintre cele mai rezistente organe, trei factori pot duce la distrugerea iremediabila a acestuia: grasimea, alcoolul si tirodida slaba.

Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicina interna: „Nu putem spune ca functioneaza pe bucati, pe lobi. El functioneaza ca un tot unitar, iar in momentul in care se produce alterarea lui severa atunci el intregime este afectat. Marea majoritate a pacientilor intreaba cat din organ ramane in cazul in care va fi supus unui transplant hepatic, iar medicii le explica faptul ca organul se schimba cu totul pentru ca este complet si in intregime afectat.”

Un ficat aflat in apropierea incapacitatii functionale este plin de noduli, formatiuni care se vad ca niste margele, fara sa mai aiba insule de tesut normal. Alcoolul este pricipatul motiv al acestui aspect.

„100 g de alcool pur nu pare foarte mult, insa daca este consumat 5 ani poate duce la ciroza hepatica. Oamenii nu constientizeaza ca nu conteaza tipul de alcool. Foarte multi pacienti vin si ne spun ca nu consuma decat vinul lor pe care-l produc in curte, insa aceasta este o mare pacaleala pe care unii o traiesc. Vinul, oricum ar fi el, contine alcool. Practic este vorba despre alcoolul din vin, nu de vinul in esenta.”

Alcoolul dar si mancarea grasa, ori zaharul, produc initial asa numita steatoza hepatica, adica ficat gras, care se constata la 25% dintre adulti. E momentul sa luati masuri pentru ca prin regim, ficatul isi revine, altfel boala evolueaza.

Dr. Nicu Ceaune, medic primar medicina interna: „Tranzitia de la steatoza hepatica simpla la ciroza este silentioasa, nedureroasa si ca atare este imperios necesar de-a institui tratamentul precoce.”

Pentru aceasta aveti nevoie de analizele uzuale cel putin o data pe an, dar si de o ecografie a abdomenului total la fiecare sase luni.

Pe langa alimentatie, aflati ca ficatul este oglinda activitatii endocrine. Spre exemplu, daca tiroida produce prea multi sau prea putini hormoni, testele ficatului arata modificari.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Hormonii tiroidieni sunt foarte multi, ficatul sufera: nu mai produce suficiente proteine, testele de citoliza sunt crescute.”Pe masura ce tratati tiroida, isi va reveni si ficatul, arata stirileprotv.