Acasă Stirile zilei Justitia Facatura sau mafie la nivel inalt: Senatorul Cezar Magureanu, clanul Butoane si...

Facatura sau mafie la nivel inalt: Senatorul Cezar Magureanu, clanul Butoane si functionari ANAF faceau evaziune de 40 de milioane euro anual

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Senatorul de Giurgiu, Cezar Magureanu, fiica si ginerele sau, sunt implicati intr-o retea de evazionisti, alaturi de Octavian Grecu, zis Butoane si functionari ai ANAF. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala arata ca activitatea grupului infractional a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucuresti – reprezentata de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucuresti – reprezentata de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentata de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentata de Sorin Adrian Gazdac si Livia Ioana Gazdac, se arata intr-un comunicat de presa de marti al DIICOT.

 

Mafia din ANAF

Procurorii DIICOT spun ca activitatea infractionala a acestora, toti invinuiti in dosar, a fost sprijinita in diferite forme de Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul ANAF, Dan Stroe, director achizitii in ANAF, Elena Madalina Naipeanu, angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Pacala, comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, toti comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata in judetul Giurgiu a fost sprijinita de Octavian Grecu, zis „Butoane”, invinuit in dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infractionala a sotilor Sorin Adrian si Raluca Livia Ioana Gazdac a contribuit si senatorul Cezar Mircea Magureanu, socrul si, respectiv, tatal acestora. Procurorii au precizat ca, data fiind calitatea acestuia de senator, contributia lui va fi analizata intr-o cauza penala separata.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 – 2012, gruparea infractionala a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

 

Cine este Cezar Magureanu?

Cezar Magureanu a fost ales in Colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 19 Giurgiu, candidand din partea PDL. Senatorul a activat in grupul UNPR si apoi ca independent, iar la inceputul lunii mai a anuntat ca intra in grupul parlamentar al PSD.

In octombrie 2011, Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant intr-un contract de imprumut intre firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Magureanu si o institutie bancara, in acelasi contract fiind girant si fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le detine in proprietate.

Danubius Food Trading SRL, firma lui Sorin Adrian Gazdac, ginerele deputatului Cezar Magureanu, a contractat, in decembrie 2008, un credit de 300.000 de euro la Emporiki Bank Romania, girand cu sumele din conturile curente. Contractul expira in decembrie 2013.

Ulterior, contractul a suferit modificari si extinderi atat in ceea ce priveste girantii, cat si bunurile inscrise ca gaj. Intr-o inscriere din 7 octombrie 2009, pe langa depozite bancare ale Danubius Food Trading, figureaza drept garantie si cesionarea unor polite de asigurare pe numele lui Octavian Grecu pentru trei vile P+1, situate in Giurgiu, pe strada Neajlovului. Politele au valori de 121.000 de euro, 165.000 de euro si 167.000 de euro.

 

„Realizarile” clanului „Butoane”

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit in atentia presei in contextul agresiunii careia i-a cazut victima baschetbalistul american Chauncey Hardy, intr-un bar din Giurgiu, agresiune soldata cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat inregistrari din 2009 in care senatorul Cezar Magureanu, la acea vreme membru PDL, aparea la o petrecere cu manelisti care il avea ca protagonist pe Grecu.

Magureanu declara, referindu-se la aceste imagini, ca „exista prezumtia de nevinovatie”, mentionand ca el este foarte popular si merge des la petreceri in Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a tinut sa mentioneze ca nu poate spune ca exista „un clan Butoane”, dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el ii respecta la fel ca pe toti giurgiuvenii.

„Exista prezumtia de nevinovatie. Eu nu stiu o instanta sa fi dat ca el e camatar, ca a facut crima, ca a facut lucruri care contravin legilor tarii… Se vorbeste, gura lumii nu poti s-o inchizi. Eu ce sa fac acum? Sa-mi dau demisia din Senat? Sa-mi dau demisia din partid? Mai grav e ceea ce s-a intamplat in momentele acestea grave pentru tara, mai ales pentru municipiul Giurgiu”, spunea atunci Magureanu.

Intrebat daca nu este deranjat de faptul ca exista inregistrari video, difuzate de televiziuni de stiri, cu el primind dedicatii la o petrecere cu manele organizata de „clanul Butoane”, senatorul a raspuns: „Mie nici nu-mi plac manelele. Nu poti insa sa-i opresti sa-si faca mendrele”.