Acasă Stirile zilei Social Exasperat ca oricine poate citi detalii despre viata ta pe net? Google...

Exasperat ca oricine poate citi detalii despre viata ta pe net? Google a creat un site de cereri pentru stergerea acestui continut

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii care incalca dreptul la viata privata, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT dupa ce oamenii au obtinut dreptul sa ceara stergerea informatiilor ce tin de viata privata.

Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate. Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.

Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele sau. Persoanele trebuie sa-si prezinte si numele, adresele de email, sa furnizeze o poza pentru identificare, sa explice in ce mod pagina web respectiva are legatura cu ei si de ce este „irelevanta, depasita sau inadecvata”.

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele cautarilor initiate din UE, potrivit Google.

Compania americana a anuntat ca va analiza fiecare cerere, inclusiv daca exista interes public pentru linkul care va fi eliminat din cautari, precum ar fi informatiile despre scheme de inselaciune, malpraxis profresional, condamnari penale sau comportament al angajatilor publici.

„Curtea impune Google sa ia decizii dificile privind dreptul unei persoane de a fi uitate online si cel al publicului de a sti”, a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Google va colabora cu autoritatile de protectie a datelor pentru a implementa hotararea.

Motorul de cautare a primit deja mii de cereri pentru stergerea de linkuri de la rezidenti europeni. Compania nu a eliminat inca linkuri, dar dezvolta politicile si procesele necesare pentru a face acest lucru, a spus un purtator de cuvant.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos