Acasă Stirile zilei Euro a atins un nou prag istoric în raport cu leul. Vezi...

Euro a atins un nou prag istoric în raport cu leul. Vezi cotațiile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4160 lei/euro, sub maximul istoric, deşi în piaţă cotaţiile se situau peste 4,42 lei/euro, ca urmare a unor ordine comerciale masive de cumpărare de euro din partea unor jucători din Londra, potrivit dealerilor.

BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4160 lei/euro, sub maximul istoric, deşi în piaţă cotaţiile se situau peste 4,42 lei/euro, ca urmare a unor ordine comerciale masive de cumpărare de euro din partea unor jucători din Londra, potrivit dealerilor.

Precedentul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anunţat pe 2 mai, la acea dată jucătorii fiind îngrijoraţi de incertitudinile legate de măsurile pe care le va adopta noul executiv, după căderea Guvernului Ungureanu.

În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4032 lei/euro.

Spre jumătatea zilei, au apărut în piaţă ordine agresive de cumpărare de euro de la un jucător din Londra, potrivit dealerilor, care a urcat cotaţiile la un maxim de 4,4260 lei/euro.

„BNR a încercat să tempereze deprecierea leului, însă jucătorul londonez a fost hotărât să ducă referinţa mai sus”, a spus dealerul unei bănci.

Dealerul a menţionat că rata de schimb nu a coborât sub 4,4190 leieuro în intervalul 12:30-13:00, când BNR a anunţă cursul de referinţă.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze şi faţă de dolar, cursul urcând cu 1,81 bani, de la 3,3850 lei/dolar la 3,4031 lei/dolar, şi a atins astfel maximul începând cu 16 ianuarie. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,4245 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, referinţa a urcat miercuri cu 0,98 bani, la 3,6765 lei/franc, un nou maxim din 5 septembrie. La acea dată, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cotaţiile monedei naţionale s-au situat peste 4,41 lei/euro în debutul sesiunii interbancare de miercuri, după care rata de schimb a coborât pentru scurt timp uşor sub acest nivel.

Deprecierea leului a fost amplificată şi de sentmentul negativ din regiune, după ce surse din industria financiară au declarat pentru Reuters că Spania va cere instituţiilor de credit să consituie rezerve de încă 35 miliarde de euro pentru împrumuturile acordate constructorilor, în contextul încercărilor autorităţilor de a restabili încrederea în stabilitatea sectorului bancar.

Valutele din regiune afişau de asemenea, deprecieri importante. Zlotul era în scădere cu 0,3%, iar forintul a pierdut 0,7%.

Băncile comerciale au afişat miercuri dimineaţă dobânzi de 3,84 – 4,34%, în scădere de la 3,92 – 4,42% pe an pentru plasamentele pe termen de o zi. Totodată, au scăzut uşor şi dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, de la 3,97 – 4,47% la 3,93 – -4,43%.