Acasă Stirile zilei Esti rau si egoist? Vezi ce spun cercetatorii despre cat mai ai...

Esti rau si egoist? Vezi ce spun cercetatorii despre cat mai ai de trait!

Potrivit unui studiu, persoanele egoiste au avantaje pe termen scurt, in timp ce oamenii care stiu sa coopereze si sa comunice castiga pe termen lung, potrivit agerpres.ro.

Studiul, publicat de revista Nature, foloseste modele ale teoriei jocului pentru a arata cum populatiile care coopereaza au mai mult succes pe termen lung decat cele egoiste.

Cercetatorii au folosit computerele pentru a simula scenarii de cooperare si tradare. Prin alterarea strategiilor jucatorilor virtuali, cercetatorii au putut compara care au fost comportamentele care au contribuit la supravietuire. Studiul a opus jucatorii care urmareau asa-numitele strategii ‘cu determinanta zero’ (adica cei care actionau in mod egoist) cu cei care aveau o abordare mai altruista. In timp ce strategii egoisti obtineau mici avantaje, oponentii lor ajungeau in cele din urma sa-i recunoasca si sa-i invinga pe egoisti.

‘Comunicarea este critica in cooperare – credem ca, de fapt, datorita comunicarii se produce si cooperarea’, a declarat Christoph Adami, profesor la Universitatea de Stat din Michigan si autorul principal al studiului. ‘Am descoperit ca evolutia te pedepseste daca esti egoist si rau. Pentru o scurta perioada de timp si impotriva unui anumit tip de oponenti, este posibil ca egoistii sa aiba castig de cauza. Insa egoismul nu este sustenabil din punct de vedere al evolutiei’, sustine Adami.

In ciuda mesajului aparent umanist al descoperirilor continute in acest nou studiu, cercetatorii nu contrazic conceptul ‘genei egoiste’ – teorie potrivit careia organismele vii exista doar pentru a-si perpetua materialul genetic.