Generalul SRI Dumitru Dumbrava a explicat cum vede Serviciul Roman de Informatii reglementarea Internetului si de ce SRI doreste aceasta lege privind securitatea cibernetica.

Conform generalului Dumbrava, realitatea virtuala in care traim nu mai are rabdare cu dezbaterile indelungate ale legilor in Parlament, atata vreme cat

„In fiecare secunda sunt 8 noi utilizatori ai Internetului si 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. In 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malitioase. Un troian poate sa infecteze in zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem sa avem rabdare, dar realitatea obiectiva si virtuala nu are rabdare cu noi. Cate victime au fost in cele doua saptamani de secunde de cand discutam noi aceasta lege?”.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetica, perchezitia informatica se poate efectua chiar daca persoana vizata nu a comis nicio fapta penala/infractiune si fara sa mai fie nevoie de autorizatia unui judecator. Deci, o consecinta grava a adoptarii proiectului de lege este ca persoanele care nu comit infractiuni vor avea mai putine drepturi si garantii decat cele care comit infractiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul inlocuirii logicii cu vigilenta serviciilor de informatii.

Generalul SRI spune ca este normal ca serviciile sa poata avea acces oricand la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit in criminalitatea cibernetica fara ca utilizatorul lui sa stie (din cauza unui virus). Dumbrava considera ca, dimpotriva, apelul la decizia unui judecator nu este esentital, cata vreme „daca mergi cu computerul la depanat nu treci mai intai pe la judecator ca sa-i ceri avizul ca depanatorul sa se uite in computerul tau”.

Citeste materialul integral pe Apador.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.