Cercetatorii americani au aratat in urma unui studiu ca peste 70 % din persoane sufera de tensiune oculara si vedere incetosata in urma folosirii excesive a calculatorului si telefonului.

 

Persoanele care folosesc timp de doua ore, fara pauza, un dispozitiv electronic ce solicita ochii se confrunta cu dureri de spate, vedere incetosata si dureri de cap, iar cercetari aprofundate au aratat ca expunerea la lumina emisa de monitoare poate provoca degenerescenta maculara si cataracta, conform dailymail.co.uk.

„Ochii nu sunt inzestrati sa vizualizeze ecranele digitale pentru perioade indelungate de timp. Aceste experiente poate ca sunt frecvente, dar nu sunt normale” , a declarat Justin Bazan, optician si consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul.

Vision Council a descoperit ca americanii petrec in medie intre 6 si 9 ore pe zi in fata dispozitivelor digitale, dar si ca numarul adultilor care depasesc 10 ore pe zi in fata acestor dispozitive a crescut cu 4 % anul trecut.

„Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanta intermediara – cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent – in cele din urma oboseste sistemul de focalizare a ochilor si produce tensiune (oculara, n.r.)”, a mai afirmat Justin Bazan.

Cu toate acestea, exista metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numara pozitionarea monitorului la nivelul bratelor, mentinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru atenuarea stralucirii puternice. De asemenea, se recomanda pauzele regulate, pentru odihnirea privirii.

Totodata, in prezent se dezvolta solutii de natura optica pentru rezolvarea acestor probleme.

„Tensiunea oculara din cauza dispozitivelor digitale a devenit un motiv de ingrijorare serios (…). Din fericire, industria optica a facut progrese importante in ultimii ani pentru a dezvolta tehnologii de fabricare a lentilelor care tintesc cauzele tensiunii oculare. Asemenea altor ochelari de citit si de vedere, ochelarii pentru computer transforma modul in care ne uitam pe calculator si pe ecranele dispozitivelor portabile”, a declarat, la randul sau, Ed Greene, director executiv la Vision Council.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.