Acasă Stirile zilei Bani Esti agricultor? Vezi cat iti va lua statul impozit pe venitul fictiv...

Esti agricultor? Vezi cat iti va lua statul impozit pe venitul fictiv din 2013! Calculeaza-ti singur ce ai de platit!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca esti agricultor, plantezi ceva, iei subventia si, cu banii europeni, platesti impozit la Fisc.

Agricultorii, persoane fizice, vor plati din acest an impozit pe venit de 16% pe o suma fixa pe care guvernul crede ca acestia ar castiga-o din cresterea unui animal sau din cultivarea unei suprafete de teren. La aceasta suma fixa se va plati si o contributie pentru sanatate, de 5,5% din suma fixa, denumita norma de venit.

Exista totusi limite de la care aceste dari se platesc obligatoriu. De exemplu, daca ai doua vaci nu platesti. Daca ai de la trei in sus, incepi sa platesti. Statul a calculat ca o vaca ti-ar aduce anual 453 de lei. Asta inseamna ca impozitul anual pentru a treia vaca ar fi de 72 de lei, plus contributia la asigurarile de sanatate, vine aproape 100 de lei pe cap de vaca „suplimentara” pe an.

Atentie! Norma de venit e aceeasi pentru fiecare animal in parte, afara de cele doua pentru care nu se plateste impozit.

La terenuri cultivate lucrurile se complica si mai mult pentru proprietari. Mai intai ca limitele neimpozabile sunt extrem de mici, iar apoi ca normele de venit stabilite la hectar sunt extrem de mari.

Astfel, limita neimpozabila pentru legume (in camp) este de 0,5 hectare. Peste aceasta limita, norma de venit la hectar a fost calculata de stat la 4.000 de lei pe an. Inseamna un impozit anual de 640 de lei si o contributie la sanatate de 216 lei pe an.

La legume in sera, limita neimpozabila este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. O situatie grea este si la vita de vie, unde limita neimpozabila este de o jumatate de hectar, iar norma de venit ajunge la 1.385 de lei.

Mai jos, aveti tabelul cu normele de venit pe fiecare domeniu in parte si limitele sub care nu platesti impozit.

Calculeaza-ti singur ce ai de platit  cu ajutorul calculatorului din acest link!

De unde bani? Din subventie

Surse guvernamentale spun ca statul nu-si face probleme ca nu va lua bani de la agricultorii persoane fizice. Banii ar proveni din subventia la hectar data de UE agricultorilor din Romania. Ca treaba sa fie rapida si usoara, in perioadele in care s-a fixat plata impozitului, 50% din impozit la 25 octombrie si 50% la 15 decembrie, in Agentia de Plati (APIA) va functiona si un birou al Agentiei Fiscale (ANAF). Ca, astfel, agricultorul sa poata plati impozitul fix dupa ce a incasat subventia.

Subventia este in 2013 de 142 de euro la hectar, sau 625 de lei la un curs de 4,4 lei. Daca terenul este necultivat nu se plateste impozit, dar nu iei nici subventie.

600.000 de agricultori primesc anual subventii, dar nu declara profit si nu platesc impozit. 80% din terenurile agricole din Romania sunt in proprietatea persoanelor fizice.

Sursa: economica.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos