Operatorii de retele de distributie a energiei electrice vor plati consumatorilor casnici, direct sau prin intermediul furnizorilor de energie, despagubiri pentru deteriorarea aparatelor electrocasnice ca urmare a supratensiunilor accidentale produse din vina dovedita a operatorilor, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) publicat marti in Monitorul Oficial.
Despagubirile se acorda pentru aparate electrocasnice alimentate la tensiuni de 230V/400V, cu exceptia lampilor electrice și a receptoarelor electrotermice fara componente electronice, cum ar fi radiatoarele, cuptoarele sau plitele. Nu se acorda despagubiri daca supratensiunile care au provocat defectiunile sunt de origine atmosferica, se arata in actul normativ citat, scrie profit.ro
In cazul in care este posibila repararea aparatelor electrocasnice deteriorate, valoarea despagubirilor va fi egala cu valoarea reparatiilor.
Daca nu este posibila repararea și consumatorii afectati detin documentele de achizitie ale aparatelor, valoarea despagubirilor este egala cu valoarea de achizitie a aparatelor ponderata cu diferenta dintre durata medie de utilizare și durata efectiva de utilizare, raportata la durata medie de utilizare, dar cel putin 50% din valoarea de achizitie.
Daca respectivii consumatori nu detin documentele de achizitie și declara pe proprie raspundere o durata efectiva de utilizare mai mica decât durata medie de utilizare, valoarea despagubirilor este egala cu valoarea minima de piata a unui aparat nou similar ponderata cu diferenta dintre durata medie de utilizare și durata efectiva de utilizare, raportata la durata medie de utilizare, dar cel putin 50% din valoarea aparatului nou.
Indiferent daca clientii detin sau nu documentele de achizitie, daca durata efectiva de utilizare a aparatelor deteriorate este mai mare sau egala cu durata medie de utilizare, valoarea despagubirilor este egala cu 50% din valoarea minima identificata de operatorul de retea pe piata ca pret pentru un aparat similar.
In termen de cel mult 10 zile lucratoare de la aparitia supratensiunii care a provocat defectiunea, consumatorul trebuie sa transmita in scris, fie direct operatorului de retea (daca are contract incheiat direct cu acesta), fie furnizorului de energie (in cazul in care contractul cu distribuitorul este incheiat prin intermediul furnizorului) o cerere de acordare a despagubirilor.
Ulterior, in cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii cererii, operatorul de retea programeaza de comun acord cu consumatorul data verificarii la locul de consum a celor sesizate de consumator. In maxim 3 zile lucratoare de la verificare, distribuitorul trebuie sa anunte consumatorul, direct sau prin furnizor, daca, in urma verificarii, este indreptatit sau nu sa primeasca despagubiri.
In cazul in care, in urma verificarii, rezulta ca este indreptatit sa primeasca despagubiri, consumatorul trebuie sa trimita in maxim 60 de zile lucratoare (termen care poate fi prelungit, in cazuri justificate, pâna la 90 de zile) fie documentele de achizitie ale aparatelor, fie pe cele de reparare ale acestora. Operatorul de retea trebuie sa analizeze aceste documente in maxim 5 zile lucratoare de la primirea lor și sa stabileasca cuantumul despagubirilor. Despagubirile se platesc de catre operatorul de retea, dupa caz, fie direct consumatorilor, fie prin intermediul furnizorilor de energie.
Eventualele divergente cu privire la rezultatele verificarilor și la cuantumul despagubirilor se vor rezolva in instanta.