Acasă Stirile zilei Este oficial! Romania va primi 30 de doze de Remdesivir, medicamentul minune...

Este oficial! Romania va primi 30 de doze de Remdesivir, medicamentul minune folosit in SUA pentru COVID-19!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania va primi 30 de doze de Remdesivir, unul dintre cele mai promitatoare antivirale pentru tratamentul COVID-19, de la compania producatoare. Tratamentul va ajunge la bolnavi din Bucuresti, Iasi si Timisoara, potrivit Mediafax.

Romania va primi 30 de doze de Remdesivir pentru tratamentul COVID-19. Medicamentul, un antiviral conceput pentru Ebola, a avut rezultate promitatoare în cadrul unui test facut în Statele Unite. Acesta va fi pus la dispozitia tarii noastre de catre compania producatoare.

„Pentru Remdesivir, ANMDMR a initiat, alaturi de alte cateva state europene, procedura de solicitare a avizului pentru utilizare compasionala (tratament de ultima instanta) la nivelul Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman la EMA (Eurpean Medicines Agency), conform procedurilor legislative în vigoare, avand în vedere faptul ca este un medicament neautorizat de punere pe piata si aflat în etapa de studii clinice. Dupa obtinerea avizului pozitiv al Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA cu privire la conditiile de utilizare ale Remdesivir si dupa depunerea cererii la nivel national, într-un timp foarte scurt, acest medicament a fost autorizat pentru furnizarea ca tratament de ultima instanta. Într-o prima etapa, compania va pune la dispozitie un numar de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în functie de capacitatea de productie a acesteia. Romania si-a manifestat interesul pentru cresterea numarului de doze si a numarului de centre de tratament”, a transmis ANMDMR.

Presedintele Agentiei, Roxana Stroe, a declarat, pentru Mediafax, ca cele 30 de doze vor ajunge la pacienti de la Bucuresti, Iasi si Timisoara.

Reprezentatul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, profesorul Alexandru Rafila, a anuntat ca antiviralul poate ajunge în tara noastra si printr-un studiu clinic desfasurat sub umbrela organizatiei internationale.

„Romania a transmis intentia de participare în acest studiu, iar în acest moment ne aflam într-o etapa premergatoare începerii studiului. ANMDMR si Comisia Nationala de Bioetica autorizeaza desfasurarea studiului în Romania. Nu putem preciza la acest moment spitalele care vor participa în acest studiu însa, teoretic, poate participa orice spital care are cazuistica si autorizatie pentru desfasurarea de studii clinice”, mai transmite ANMDMR.

Mediafax a solicitat companiei Gilead Sciences, producatorul medicamentului, informatii privind data la care medicamentul ar putea ajunge în Romania. Pana la ora publicarii stirii, nu a fost furnizat un raspuns.

Rezultatele unui prim studiu, realizat la Chicago, au aparut în presa americana si aratau o îmbunatatire spectaculoasa a starii pacientilor aflati în stare grava. Aceste rezultate au strarnit entuziasmul comunitatii stiintifice si s-a vorbit despre primul medicament pentru COVID-19 care ar putea fi autorizat de Agentia Americana a Medicamentului.

Dupa nici o saptamana, rezultatele unui al doilea studiu, facut în China, au fost publicate accidental de OMS si aratau ca nu a îmbunatatit starea pacientilor si nici nu a redus prezenta virusului. Gilead Sciences a transmis ca rezultatale nu sunt concludente, pentru ca studiul a fost încheiat prematur.

Rezultatele oficiale ale studiilor clinice cu Remdesivir sunt asteptate la începutul acestei veri. Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca medicamentul pentru COVID-19 poate ajunge în Romania la o luna dupa ce va fi aprobat de FDA.

„În momentul de fata, Remdesivir nu este autorizat pentru punerea pe piata si poate fi utilizat numai în contextul studiilor clinice si al programelor de acces timpuriu din care fac parte tratamentele de ultima instanta”, adauga ANMDMR.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos