Acasă World Epava misterioasa a unei nave, gasita in Oceanul Atlantic: Stim mai multe...

Epava misterioasa a unei nave, gasita in Oceanul Atlantic: Stim mai multe despre Pluto

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Epava unei nave scufundate in urma cu sute de ani a fost gasita la peste 1,5 km sub apa in Oceanul Atlantic, in largul coastei statului North Carolina.

O echipa de cercetatori, cea care a descoperit-o, afirma ca, cel mai probabil, aceasta e din secolul XVIII sau inceputul secolului XIX, informeaza CNN.

Mai multe obiecte au fost gasite pe fundul oceanului, printre acestea aflandu-se o busola metalica, mai multe sticle, un vas de lut, un lant metalic, caramizi rosii si mai multe instrumente necesare navigarii.

Echipa de cercetatori a dat peste epava intamplator. Aceasta venise sa recupereze o ancora lasata in urma in 2012, in urma unei misiuni in zona, scrie ziare.com.

„E o descoperire captivanta, o vie aducere aminte a faptului ca, pana si cu cele mai noi tehnici ce tin de capacitatea noastra de a explora oceanul, apa isi pastreaza secretele”, a declarat Cindy Van Dover, director al Laboratorului Marin din cadrul Universitatii Duke, care face parte din echipa de cercetatori. Aceasta mai include si oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din North Carolina si de la Universitatea din Oregon.

Echipa se afla la bordul navei Atlantis, folosita pentru cercetare. Epava a fost localizata cu ajutorul unui vehicul autonom submersibil, Sentry.

Urmeaza ca epava sa fie identificata si datata, la fel ca obiectele gasite pe fundul oceanului, proces care poate dura si un an. Obiectele au fost bine conservate de temperaturile aflate aproape de limita de inghet, din adancuri.

Vasul ceramic ar putea indica daca originile navei sunt americane, britanice sau spaniole. Daca e vorba despre un vas american, atunci probabil ca este din vremea in care America era in perioada de trecere de la colonie la republica, asa ca descoperirea are o importanta istorica majora.

„Stim mai multe despre suprafata lui Pluto decat despre fundul oceanului propriei noastre coaste”, a declarat unul dintre cercetatori.