Celebrul cercetator Erich von Daniken scrie in Marile enigme ale universului un capitol foarte interesant despre Rai, daca a existat, unde si cate la numar.

“De-a lungul timpului, au existat mai multe raiuri pe pamant, pe care nebunia oamenilor le-a distrus, astfel ca un rai in plus sau in minus nu schimba nici o situatie…”

Daca astazi, prea putini ganditori se lasa antrenati in jocul instinctului si al imaginatiei, cand vine vorba despre originile noastre ceresti, asta nu inseamna ca in trecut eram la fel de ignoranti. Ba dimpotriva, din sec al XII-lea pana in sec. al XVI-lea, nici un crestin nu se indoia de existenta Paradisului Terestru. In 1165 atat imparatul Bizantului cat si Papa de la Vatican au primit niste pergamente stranii de la preotul Ioan, rege mitic la Indiei, care ii instiinta exact de locul unde se afla Raiul, la doar trei zile de regatul sau…Mai tarziu, Cristophor Columb cunoscand aceasta corespondenta, cand a descoperit gura fluviului Orinoco i-a scris reginei ca acest fluiviu izvoraste in Rai. Von Daniken numara 80 de ipoteze privind existenta unui paradis terestru. Sa enumeram cateva dintre cele mai interesante.

Orientalistul Albert Herman localiza Raiul in regiunea araba Hadramaut, sir William Willcox credea ca Raiul se intinde de la nordul regiunii unde Tigrul intalneste Eufratul, aproape de orasele Hit si Anah, pana la nord-vestul Bagdadului. Pentru el, aici a existat faimoasa gradina a edenului descrisa atat de frumos in Biblie.

Termenul de paradis vine din persanul pardes (parc), iar de aici izvorasc cele patru fluvii evocate in Geneza.

“Un fluviu iesea din Rai si uda gradina, iar mai departe, se despartea in patru brate. Primul era denumit Pishon; acesta inconjura regiunea Havila unde se gasea aur. Cel de-al doilea fluviu se numea Giphon si inconjura regiunea Kush. Cel de-al treilea se numea Hiddekel, si curgea spre estul Asiriei. Cel de-al patrulea era Phrat“.

Exegezele romantice despre Raiul Pamantesc considera ca Pishon era fluviul Ued-el Rauma, care curgea in regiunea arba Nedjed, altii au sustinut ca de fapt este Gangele. Despre Hiddekel se crede ca este unul si acelasi cu Tigrul, iar Phratul este Eufratul, si atunci Giphonul nu putea fi decat Nilul…Sustinatorii acestei teorii sunt convinsi de precizia cunostintelor astronomice ale stramosilor nostri superiori. Astfel, Calea Lactee ar fi, de fapt, simbolul fluviului cu patru brate care izvoraste in Rai.

Continuarea pe CodulLuiOreste.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.