Efectul nociv al cartofilor prajiti ar putea fi doar un mit, potrivit celor mai noi studii efectuate in Spania, in urma carora s-a stabilit ca cele mai multe mancaruri prajite nu ar prezenta niciun risc mai mare de afectiuni cardiace sau moarte prematura, potrivit mediafax.ro.

In timp ce unele cercetari leaga mancarurile prajite de obezitate, atacuri de cord si diabet, un studiu recent efectuat pe mai mult de 40.000 de adulti din Spania a descoperit ca persoanele care au consumat cele mai multe mancaruri prajite nu au prezentat un risc mai mare de afectiuni cardiace sau moarte prematura, potrivit healthland.time.com.

Un alt studiu, de data aceasta realizat in randul femeilor obeze, a descoperit chiar un efect benefic al mancarurilor prajite asupra nivelurilor de insulina.

O explicatie posibila a acestei inconsistente a rezultatelor este ca studiile au variat in ceea ce priveste tipurile de ulei si grasimi folosite la prajit. Participantii la studiul spaniol au utilizat, in principiu, uleiuri de masline si de floarea soarelui, iar cei care au demonstrat aparitia unui beneficiu au consumat mancare bogata in ulei de masline extra-virgin. Pe de alta parte, cei care au participat la alte cercetari se poate sa fi folosit substante de prajit cu o mai mare probabilitate de a se rupe in grasimi daunatoare.

Tipul de ulei sau grasime este doar unul dintre factorii care afecteaza caracterul sanatos al unui fel de mancare prajit. Alte posibilitati includ modalitatea de prajire, refolosirea sau nu a uleiului si nivelul sarii adaugate.

Un aspect important care trebuie luat in calcul este ca tiparul de ansamblu al dietei conteaza cel mai mult. Oricat de sanatoasa ar fi modalitatea de gatire, cartofii prajiti nu vor face niciun bine atunci cand sunt consumati ca parte dintr-un regim dominat de mancaruri procesate sau produse fast-food.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.