Acasă Stirile zilei Eduard Hellvig dezvaluie ce masuri a luat SRI impotriva Statului Islamic!

Eduard Hellvig dezvaluie ce masuri a luat SRI impotriva Statului Islamic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Seful SRI, Eduard Hellvig, a acordat un interviu cotidianului Adevarul in care puncteaza principalele masuri care au fost luate impotriva amenintarilor teroriste.

Romania ramane la nivelul albastru precaut? Suntem noi mai feriti de pericolul atacurilor teroriste?

Eduard Hellvig: Din pacate, nu suntem feriti de potentiale atacuri teroriste. De altfel, ati putut constata ca, de la inceputul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea in tara pentru 246 de persoane despre care noi am obtinut date ca erau conectate la fenomenul terorist si prezentau riscuri in acest domeniu.

Mai mult, au fost declarate indezirabile si expulzate de pe teritoriul national alte 9 persoane, din aceleasi considerente. O alta cifra relevanta este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem in bazele noastre de date ca fiind persoane care nu pot intra pe teritoriul Romaniei. Sunt persoane date in consemn la frontiera, ca sa folosesc o expresie uzuala.

In ceea ce priveste profilul acestor persoane, tin sa subliniez faptul ca aproximativ 70% din acestea sunt in conexiune sau au derulat activitati in sprijinul retelei teroriste Daesh (n.r. – Statul Islamic, ISIS). Acesti indivizi provin in special din Iran, Irak, Siria si Pakistan. Le cunoastem trecutul si intentiile, iar aceasta cunoastere se datoreaza muncii informativ-operative a SRI si parteneriatelor pe care noi le avem, atat cu serviciile romanesti, cat si cu cele din strainatate.

Toate aceste actiuni ale SRI se incadreaza in principala menire a acestei institutii – preventia. Referitor la Sistemul National de Alerta Terorista, acesta a fost mentinut la nivelul albastru-precaut tocmai datorita eforturilor conjugate ale tuturor institutiilor din Sistemul National pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului (SNPCT), de a preveni orice actiune care ar fi pus in pericol securitatea cetatenilor romani. Va rog sa retineti ca, in actualul context european de securitate, Serviciul si-a intensificat eforturile de culegere de informatii relevante pentru prevenirea oricaror actiuni care pot afecta climatul de siguranta a Romaniei si a aliatilor sai.

De asemenea, SRI si-a accelerat schimbul de informatii in cadrul cooperarii atat cu partenerii nationali din SNPCT, cat si cu serviciile partenere. Colegii nostri de la Antitero lucreaza la foc continuu inca de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal si institutional, care contribuie la acest „albastru precaut”. In spatele normalitatii, va asigur ca exista multa munca si, adesea, riscuri asumate atat de ofiterii nostri, cat si de colaboratorii nostri institutionali.

Cat de mare e riscul sa ne confruntam cu un atac terorist?

Eduard Hellvig: Ceea ce se intampla astazi la nivel global in materie de terorism nu are cum sa treaca pe langa noi. Ca sa vorbim strict de problematica terorismului, aceasta a cunoscut in ultima perioada o dinamica atipica. Astazi vorbim de un terorism global, extins la un terorism de strada, daca vreti. Ne confruntam cu persoane care adera la grupari teroriste de la distanta, pe internet, vorbim de radicalizare si autoradicalizare online, de actiuni teroriste greu predictibile. Tintele teroristilor nu mai sunt doar statele, ca entitati compacte, ci direct cetatenii, ca entitati individuale. Cu totii incercam sa ne adaptam exigentelor unei lumi in continua schimbare si tot mai competitive, dar care adesea genereaza impredictibilitate si insecuritate. Nu de putine ori, riscam sa constatam unele schimbari structurale abia dupa ce acestea isi produc efectele. Din aceste considerente, nu vad deloc exagerate masurile de prevenire ale oricaror actiuni care ar putea pune in pericol securitatea nationala.

Principalele noastre arme sunt informatia si legea. Insa atunci cand viata unui singur cetatean risca sa fie pusa in pericol, actionam cu duritate. Structura noastra de prevenire si combatere a terorismului este una dintre cele mai bine pregatite din aceasta regiune a lumii, iar acest lucru ni-l confirma constant partenerii nostri internationali cu care avem protocoale de lucru si parteneriate. Doar printr-o cooperare stransa in comunitatea internationala de informatii, prin aliante politice si militare putem face fata unui fenomen precum terorismul global. Ceea ce s-a intamplat recent in Europa ne obliga la analize si masuri adecvate pentru a preveni situatii similare pe viitor.

Citeste mai mult aici