Potrivit unui raport FMI, economia Romaniei va creste cu 1,6% in 2013 si cu 2% in 2014, in timp ce rata inflatiei se va situa la 4,5% anul acesta si la 3% anul viitor, informeaza agerpres.ro.

Legaturile financiare si comerciale stranse ale Romaniei cu alte state din UE ofera oportunitati de crestere pe termen mediu dar, tinand cont de recesiunea cu care se confrunta zona euro, aceste legaturi atenueaza actualele perspective, se arata in raportul FMI, intocmit dupa ultimele evaluari din cadrul acordului preventiv cu Romania. Intrarile masive de capital de dinaintea crizei nu se vor relua probabil curand ca sursa de crestere, iar absorbtia fondurilor europene, desi se imbunatateste gradual, ramane scazuta si nu va putea imbunatati semnificativ cresterea. Aceste evolutii pun in prim plan continuarea implementarii politicilor fiscale si monetare care sprijina stabilitatea macroeconomica si intensificarea reformelor structurale pentru a imbunatati climatul de afaceri si livrarea serviciilor in sectoarele cheie, cum ar fi energia si transporturile, avertizeaza FMI. Daca Romania va deveni mai atractiva pentru investitii, vor fi stimulate cresterea economiei, crearea de locuri de munca si apropierea de nivelul mediu al veniturilor din UE.

Cresterea Produsului Intern Brut ar urma sa ajunga la 1,6% in 2013 datorita redresarii cererii interne, deoarece incertitudinile politice s-au domolit, politica fiscala este putin mai relaxata, absorbtia fondurilor europene s-a reluat, iar productia agricola a revenit la un nivel mai normal. Contributia exporturilor nete este asteptata sa continue si in 2014, cand avansul economiei va ajunge la 2%, apreciaza FMI. Datorita redresarii pietei fortei de munca si a investitiilor, cresterea potentiala a Produsului Intern Brut ar urma sa se majoreze de la 1,4% in ultimii ani la aproape 3% pana in 2018.

Inflatia ar urma sa ramana peste 4,5% in mare parte din 2013, deoarece va fi nevoie de timp pentru a se atenua recentul soc legat de pretul alimentelor si de majorarea tarifelor administrative. Rata inflatiei anuale ar urma sa scada in a doua jumatate a lui 2013, ajungand la 3,6% pana la sfarsitul anului si la 3% pana la sfarsitul lui 2014, estimeaza FMI.

Deficitul de cont curent al Romaniei va ramane sub 4% din PIB in 2013-2014, conform raportului FMI. Cresterea importurilor, stimulata de majorarea cererii pe plan intern, ar urma sa depaseasca usor avansul exporturilor, afectat de incetinirea cresterii principalilor parteneri economici ai Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.