Eclipsă de soare vizibilă joi din România!

  Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

  În prima eclipsă de Soare din acest an vom avea Soarele blocat aproape complet de către Lună, urmând ca joi, 10 iunie, pe cer să rămână vizibil doar un cerc de foc din steaua în jurul căreia orbitează Pământul, relatează Live Science.

  Aceasta va fi prima din cele două eclipse de Soare ce vor avea loc în 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie.

  Din păcate fenomenul de joi, numit eclipsă anulară, va putea fi văzut în întreaga sa splendoare doar în câteva locuri din Emisfera Nordică – regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, potrivit NASA.

  Însă o eclipsă parțială de soare – când Luna ia o „mușcătură” circulară din Soare, va fi vizibilă în mai multe zone din Emisfera Nordică, inclusiv România.

  Chiar dacă de la noi din țară doar o fracțiune a eclipsei va fi vizibilă, vom putea să urmărim eclipsa anulară transmisă live online.

  The Virtual Telescope Project din apropierea Romei va găzdui un nou livestream cu participare internațională de la observatoare din Canada. Acesta va putea fi urmărit pe site-ul web al VTP sau pe Youtube.

  Eclipsa este transmisă de asemenea live de Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, evenimentul urmând să fie comentat de o mulțime de oameni de știință invitați.

  Și, bineînțeles eclipsa va fi transmisă și de NASA.

  Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat că joi după-masa din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, însă cu o acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

  Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.