Acasă Stirile zilei Justitia Ecaterina Andronescu este audiata la DNA in DOSARUL MICROSOFT!

Ecaterina Andronescu este audiata la DNA in DOSARUL MICROSOFT!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este audiata la DNA in dosarul Microsoft, fiind suspectata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Surse judiciare au declarat ca procurorii au citat-o pe Ecaterina Andronescu sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiata in dosarul Microsoft, dupa ce, in 19 noiembrie, Senatul a avizat inceperea urmaririi penale a acesteia, pentru perioada in care a fost ministru al Educatiei.

Potrivit surselor citate, Ecaterina Andronescu trebuia sa se prezinte la DNA in jurul orei 10.00, insa aceasta a venit mai devreme cu mai bine de doua ore.

Senatorul Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educatiei in perioadele 2000-2003 si 2008-2012, in dosarul Microsoft fiind suspectata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii sustin ca Andronescu, in perioada in care a fost ministru al Educatiei, ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft. De asemenea, Andronescu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care s-ar fi urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora si ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care sa participe la realizarea proiectului, atestand in mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consortiu.

Fostul ministru ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme, ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa, ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, toate acestea avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, potrivit anchetatorilor.

De asemenea, in perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Andronescu declara, dupa ce procurorii au cerut aviz de urmarire penala de la Senat, ca nu a cerut si nu a luat niciun leu in perioada in care a fost ministru.

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos