Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustine ca ”gaura” de miliarde este diferenta dintre veniturile prognozate si cele realizate. Presedintele PSD a precizat ca, in conformitate cu programarea initiala, la adoptarea bugetului pentru 2016 veniturile era estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei, iar la sfarsitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai putin cu 10 miliarde.

Update. Birourile Permanente reunite au aprobat, marti, solicitarea presedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului prin care sa fie verificate conditiile in care s-a realizat rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat din august si noiembrie 2016 de catre Guvernul Ciolos, a anuntat  secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca cele doua comisii de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor se vor constitui, ca urmare a solicitarii conducerii Parlamentului, in comisii de ancheta privind rectificarile pozitive operate de Guvernul Ciolos in 2016.

”Marti vom avea un Birou Permanent Reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finante din Camera si Senat cele doua ordonante de rectificare bugetara din anul 2016, cea din august si cea din noiembrie. Pentru ca pana astazi aceste ordonante nu fusesera repartizate la comisiile de specialitate. O sa le cerem Comisiilor de specialitate buget-finante, inainte de a intocmi raportul, sa se constituie in comisii de ancheta si sa faca o ancheta asupra procedurii si asupra veridicitatii datelor care au stat la baza celor doua rectificari pozitive”, a spus Dragnea.

”Problema serioasa la care Comisiile de buget finante trebuie sa gaseasca raspuns audiindu-i pe toti cei care au fost pe acest circuit este cum s-a putut ca in august si noiembrie, in conditiile in care veniturile se vedea ca sunt mai mici, sa faca doua ordonante de rectificare pozitiva”, a adaugat Dragnea, explicand ca procedurile pentru constituirea unei comisii de ancheta propriu-zise ar dura prea mult.

El a dat asigurari ca nu se pune problema ca programul de guvernare al PSD sa fie afectat de aceasta situatie.

”Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate masurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate. in schimb, asta nu inseamna ca am decis sa acoperim nereguli”, a conchis Dragnea.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara ca ia in calcul constituirea unei comisii parlamentare de ancheta pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finante de la ultima rectificare bugetara, el spunand ca Dacian Ciolos si Anca Dragu trebuie sa dea explicatii. ”Este foarte posibil ca maine, o sa ma consult cu colegii mei, sa initiem o comisie de ancheta, pentru ca ceea ce s-a intamplat la Ministerul de Finante este ilegal. Ei au estimat pe hartie, avand la baza probabil niste angajamente scrise din partea unor decidenti, ca veniturile in Romania la finalul anului 2016 vor creste cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au facut o rectificare pozitiva. Asta era undeva in 23 noiembrie. 31 decembrie ne arata ca veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o sa primesc toate datele maine dimineata. Asta este total ilegal. Cine a mintit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai intamplat in Romania, va trebui sa plateasca”, a afirmat Liviu Dragnea, conform ZF.

Fostul premier Dacian Ciolos a reactionat luni la anuntul lui Liviu Dragnea afirmand ca PSD isi acopera nerealizarile si promisiunile mincinoase cu diversiuni si propaganda.

„Confruntat probabil cu cateva cifre si realitati ale economiei romanesti pe care eu le tot spun de cateva luni, constient ca nu stie pe unde sa scoata camasa ca sa acopere financiar promisiunile facute in campania electorala, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie si anunta ca ar fi gasit, citez, «o gaura de zece miliarde in buget». Pentru orice om cu minime cunostinte economice, o astfel de «gaura» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate si, oricum, ar fi trebuit sa se regaseasca in deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Aceasta «gaura» NU exista”, a scris Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook.