Dr. Radu Zamfir care a supravietuit din tragedia de la Apuseni: Pacientii trebuie sa stie ca exista metode de a lupta cu cancerul, indiferent de stadiul bolii!

37

Dr. Radu Zamfir, medic primar in chirurgie generala la I. C. Fundeni a explicat care sunt simptomele care ar trebuie sa ne puna in garda dar si ce optiuni de tratament exista pentru cancerele digestive.

Cel mai raspandit cancer digestiv este cel colorectal, dar si cel mai responsiv la tratament. ”Ideal este sa gasesti pacientul in etapa cea mai incipienta a bolii, cand tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasa.

Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi si endoscopic, o rezectie endoscopica putand rezolva problema. Dar de obicei, la noi in tara, aceste neoplazii sunt gasite in stadii avansate care necesita rezectii de organ, uneori din cauza extinderii la organele invecinate necesitand si rezectii ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice. Dar pacientii trebuie convinsi ca exista metode a de a lupta cu cancerul in toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel in care leziunea poate fi rezolvata chirurgical, dar daca nu se poate rezeca chirurgical leziunea, exista chimioterapie, radioterapie care trateaza aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul, conform doctorulzilei.ro

Cat despre simtpome, medicul a explicat ca ar trebui sa ne prezentam la doctor atunci cand observam o scpdere in greutate inexplicabila, paloare, lipsa poftei de mancare, sau scaune cu sange.

Chiar si cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui sa inceapa totusi sa faca o colonoscopie incepand cu varsta de 50 de ani. Daca exista rude de gradul I care au avut boala sau daca exista o polipoza familiala, investigatiile ar trebui facute mai devreme si mai des.

sursa: doctorulzilei.ro

!-- Composite Start -->
Loading...
<