Dobrogea ar putea fi maturata de un nou tsunami! 114 ani de la valul distrugator care a lovit Mangalia!

Dobrogea este stiintific un spatiu ferit de valurile tsunami dar mai nou directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu a declarat ca situatia se poate schimba in orice moment.

Departe de o simpla afirmatie alarmista, ideea producerii unui astfel de dezastru este una reala, mai ales daca luam in calcul istoria recenta – si nu numai – a acestor evenimente.
Un cutremur de mare intensitate poate avea loc oricand in largul Marii Negre, iar valul tsunami declansat de acesta ar putea matura tarmurile Dobrogei.

Ultimul seism de o magnitudine apreciabila – 5,5 pe scara Richter – a avut loc in anul 2009, fiind resimtit in mai multe judete din tara si in Bucuresti, fara a produce insa un val de mare amploare.

Totusi, litoralul romanesc nu poate fi considerat ca fiind sigur din acest punct de vedere.

„Cel mai mare cutremur inregistrat in Marea Neagra s-a produs in anul 1901, pe data de 31 martie, si a putut fi resimtit, cel mai bine la Mangalia. Aici, valurile au avut o inaltime de trei-patru metri la tarm”, a declarat directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, intr-un interviu acordat unui post de televiziune.

Astfel, in urma cu mai mult de un secol, la est de capul Shabla-Kaliacra (nord-estul Bulgariei), aproximativ 30 kilometri in largul Marii Negre, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la o adancime de 15 kilometri sub fundul marii. In urma acestuia s-a format un val seismic de patru metri inaltime, cu efecte locale resimtite in zona litoralului romanesc si bulgaresc. Cutremurul submarin a fost resimtit in Muntenia si sudul Moldovei, cu o intensitate de 5-6 pe scara Mercalli.

Click pe aceeasi tema:  Cea mai mare competitie de yachturi din Romania incepe in week-end, la Mangalia!

Potrivit Wikipedia, cutremurul, fiind foarte puternic, a fost urmat de multe replici si alte seisme independente, cu magnitudini cuprinse intre 5,5 si 6 grade pe scara Richter. Acestea au tinut pana in anul 1905. Cutremurul a avut consecinte devastatoare in zona de coasta din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maxima a IX-X pe scara Mercalli). Cutremurul a generat un tsunami de 4 – 5 metri inaltime, provocand dislocari ale malurilor si a alte fenomene geomorfologice locale.

In Bucuresti, intensitatea seismica a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocand panica in randul populatiei. Provincia bulgareasca Dobrici a fost, de asemenea, grav afectata de tsunami. In mai multe localitati (printre care si Balcic) casele au fost luate de suvoaiele de ape.

Click pe aceeasi tema:  Un MAUSOLEU VECHI de 2.100 de ani a fost descoperit in China! Peste 10.000 de ARTEFACTE PRETIOASE au fost gasite in interior!

Vezi pe pagina urmatoare daca este posibil un tsunami in Marea Neagra >>>

spre