Procurorul Dumitru Dimbu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava si afaceristul Constantin Babiuc, au fost retintuti preventiv in urma unei cereri a anchetatorilor de la DNA si in urma prechezitiilor avute loc duminica dimineata in judetul Suceava.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul este acuzat de trafic de influenta, complicitate la santaj, 5 infractiuni de favorizarea faptuitorului dintre care una in forma continuata (2 acte materiale) si instigare la compromiterea intereselor justitiei, iar omul de afaceri, de complicitate la abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata (69 acte materiale), santaj, dare de mita, cumparare de influenta, influentarea declaratiilor si instigare la marturie mincinoasa.

 

In dosar, au fost formulate acuzatii penale fata de alte 10 persoane.

 

Cei doi vor fi prezentati luni cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti, alaturi de Bogdan Barbuta, judecator la Judecatoria Radauti, retinut anterior, pentru 4 infractiuni de trafic de influenta din care una in forma continuata (2 acte materiale), complicitate la luare de mita si santaj, 3 infractiuni de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata (69 acte materiale).

 

In intervalul 22 martie — 18 octombrie 2005, inculpatul Barbuta a pronuntat, sprijinit de Constantin Babiuc, 69 de hotarari judecatoresti, cu incalcarea dispozitiilor legale si atestarea unor fapte neconforme realitatii, prin care i-a recunoscut acestuia dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a instrainat-o ulterior, obtinand un profit de aproximativ 4.000.000 lei.

 

„Suprafata respectiva era initial impartita in parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reala imobiliara, respectiv, regimul de Carte funciara, situatie specifica nordului Bucovinei. Avand in vedere aceasta situatie de fapt, Constantin Babiuc a intampinat greutati la dobandirea celor 79 parcele, al caror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vanzare-cumparare pe cale notariala, intrucat nu se dezbatuse succesiunea si existau mai multi proprietari in coindiviziune, iar succesorii nu isi inscrisesera respectivul drept de proprietate in Cartea funciara”, se arata in comunicat.

 

Pentru a rezolva situatia, el a apelat la judecatorul Barbuta caruia i-a solicitat, iar acesta din urma a acceptat sa emita, cu incalcarea dispozitiilor legale si dupa un plan bine elaborat de cei doi,69 de hotarari judecatoresti — la 22.03.2005 — 21 de hotarari judecatoresti; la 23.05.2005 — 25 hotarari judecatoresti; la 30.09.2005 — un 12 hotarari judecatoresti; la 18.10.2005 — 11 hotarari judecatoresti

 

In 20 iunie 2006, prin sentinta civila nr. 1683, la solicitarea si cu sprijinul inculpatului Babiuc, judecatorul, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat si cu nerespectarea conditiilor legale, a admis o actiune prin care a constatat existenta dreptului de proprietate in patrimoniul unei persoane (interpusa lui Babiuc) asupra unui imobil din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate.

 

La momentul emiterii sentintei, imobilul avea o situatie litigioasa, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de catre ICCJ din 17 iunie 2008, ca apartinand altei persoane, apreciat ca fiind adevaratul proprietar. In intervalul 27 ianuarie 2011 — 3 aprilie 2014, Babiuc, in mod direct, dar si indirect, cu sprijinul lui Bogdan Barbuta, Dumitru Dimbu, procuror sef Sectia de urmarire penala din PT Suceava si a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevaratul proprietar sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti din imobil, in favoarea unei persoane aflate in anturajul omului de afaceri.

 

„Punerea in executare a hotararii ICCJ ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil a fost atribuita si, ulterior, prin vanzari succesive, a ajuns in patrimoniul unei societati comerciale controlate de Babiuc. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, in 2011, la solicitarea lui, a fost introdusa o actiune in rectificare, directionata spre judecare unui magistrat aflat in relatii apropiate cu Bogdan Barbuta. Prin aceasta cerere s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului „, sustin procurorii.

 

DNA precizeaza ca judecatorul care a primit spre solutionare cauza, a acordat un numar de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa solutionarea cererii Primariei Municipiului Radauti, urmarindu-se exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta.

 

„Mai mult, Constantin Babiuc a apelat si la procurorul sef Dimbu, care in intervalul martie — aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre acesta si invocand autoritatea si vointa expresa a procurorului”, se mai spune in document.

 

In 22 februarie 2014, omul de afaceri i-a promis judecatorului care avea de solutionat cauza, prin intermediul lui Barbuta, achizitionarea unui sejur la un hotel din Mamaia pentru a doua jumatate a lunii iulie — inceputul lunii august, in schimbul tergiversarii judecarii dosarului.

 

In 15 martie 2014, Bogdan Barbuta a primit de la o persoana bunuri alimentare (o cutie de ciocolata marca Milka si o sticla de bauturi alcoolice marca Cinzano) si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de catre aceasta, a sumei de 1.000 euro, in schimbul interventiei la un alt magistrat, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar.

 

In intervalul 2013 — 12 mai 2014, judecatorul Barbuta a primit de la o alta persoana suma de 500 euro si produse alimentare (oua, carne de porc, gaini), bunuri in schimbul carora a solutionat in mod favorabil acesteia un dosar si a dat asigurari ca va interveni pe langa completul din cadrul Tribunalului Suceava investit cu solutionarea recursului pentru a mentine solutia.

 

In 19 martie, respectiv, 16 aprilie 2014, o alta persoana i-a inmanat lui Barbuta produse alimentare (35 oua si miere), respectiv, suma de 1.000 euro, in schimbul promisiunii ca acesta din urma va interveni pe langa un judecator, investit cu solutionarea unui dosarul in care fiul acesteia era reclamant.

 

In martie 2014, Barbuta a promis unui medic stomatolog, in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era parat.

 

In 27 ianuarie 2014, Dumitru Dimbu i-a solicitat lui Constantin Babiuc suma de 92.000 euro, pentru un apropiat al sau, suma pe care acesta a remis-o, in aceeasi zi, persoanei indicate.

 

„Astfel, cunoscand influenta procurorului Dimbu, omul de afaceri a urmarit sa se puna la adapost, atat el, cat si persoane din anturajul sau, de problemele judiciare prezente si viitoare. In urma remiterii acestei sume de bani prietenului apropiat al lui Dimbu, Constantin Babiuc i-a solicitat ulterior ( februarie — mai 2014) procurorului sa traficheze influenta asupra unor ofiteri de politie si procurori in folosul sau ori al prietenilor sai. In 19 mai, ca urmare a unor informatii obtinute privind reluarea anchetei in prezenta cauza, sub aspectul modului fraudulos in care acesta a achizitionat mai multe terenuri in judetul Suceava in anul 2005, Dimbu l-a asigurat pe Babiuc ca va face toate interventiile necesare pentru a-l exonera de orice raspundere penala”, mai sustin procurorii.

 

Ulterior, in 27 mai, procurorul i-a transmis date obtinute ilicit omului de afaceri, privind ancheta penala care il viza, care i-a adus la cunostinta cele aflate lui Barbuta.

 

„In contextul anchetei penal in care era vizat, Constantin Babiuc a stabilit in 13 mai intalniri cu doua persoane, pentru a incerca sa le determine sa declare fapte neconforme realitatii. In 14 mai, cu ocazia audierii, una dintre persoane a declarat fapte neconforme realitatii”, mentioneaza sursa citata.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.