Acasă Stirile zilei Bani DNA ia la puricat fraudatorii de FONDURI UE. Perchezitii la ordonatorii de...

DNA ia la puricat fraudatorii de FONDURI UE. Perchezitii la ordonatorii de bani europeni

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorii DNA fac perchezitii, luni dimineata, in Capitala si in mai multe judete, printre institutiile vizate fiind Ministerul Fondurilor Europene, AM-POSDRU, AM-POSCCE si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest), fiind vizate posibile fraude cu fonduri UE si fals, fapte care ar fi fost comise in perioada 2007-2013.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si a unor infractiuni de fals, comise in perioada 2007 – 2013.

In acest dosar, procurorii fac 23 de perchezitii in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Timis, Caras-Severin si Teleorman, din care patru la sediile unor institutii publice, iar restul la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca cele patru institutii unde au loc percheziti sunt Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AM-POSCCE) si Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest din Timisoara.

Teodorovici: Echipe DNA sunt la Ministerul Fondurilor Europene, astept sa aflu despre ce e vorba

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a confirmat ca echipe ale DNA sunt la sediul institutiei, spunand ca asteapta sa afle ce proiecte sunt vizate si ca la ultima verificare a procurorilor a fost vorba despre documente false depuse la dosar de cei care au solicitat finantare europeana.

Teodorovici a spus ca echipe de anchetatori se afla la sediul Ministerului Fondurilor Europene, iar deocamdata nu se stie ce proiecte sunt vizate de anchetatori si asteapta sa i se comunice care sunt acestea.

”La ultima verificare a DNA pe astfel de proiecte a fost vorba de documente aduse in fals de catre cei care incercau sa primeasca fonduri europene, in special legate de partea de calitate, documente false cu care ei se prezentau la structurile care gestionau fondurile europene pentru a obtine proiecte cu fiantare europeana. Intr-un final s-a dovedit ca ei nu puteau sa obtina, s-au respins acele solicitari, dar au folosit documentele false atunci cand au dorit sa obtina fonduri europene. Atunci a fost acea speta. In legatura cu ce se intampla astazi nu pot sa va spun pentru ca inca nu stiu exact proiectele verificate si spetele respective. Vin cu documente false, stiind ca nu poti sa ai datorii la stat atunci cand aplici pentru fonduri europene si probabil ca asta este o incercare de a insela structurile europene si a obtine fonduri europene”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul a precizat ca deocamdata nu are informatii ca ar fi vizati angajati din minister, dar in cazul in care va exista aceasta situatie, de a fi pusi sub acuzare angajati, acestia vor fi suspendati din functii, conform procedurilor.

”Nimeni nu este mai presus de lege, cine greseste trebuie sa plateasca. Este o chestiune clara privind fondurile europene”, a adaugat Teodorovici.

Procurorii sunt spijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Anterior, agentia MEDIAFAX a relatat ca procurorii DNA fac perchezitii, luni dimineata, in Capitala si in mai multe judete, intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene, printre institutiile vizate fiind si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest), cu sediul in Timisoara.

Sursele citate precizau ca este vorba despre un dosar amplu al DNA central, care vizeaza fraude cu fonduri europene.

La Timisoara, in acest dosar au avut loc perchezitii si la una dintre cele mai importante case de schimb valutar, din centrul orasului, precum si la un hotel, ambele unitati fiind detinute de acelasi om de afaceri.

Sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos