Deputatul Ioan Oltean este urmarit penal de procurorii DNA pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta in dosarul despagubirilor ANRP catre Mihai Rotaru.

De asemenea, in dosar este urmarit penal, pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deputatul Catalin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza.

DNA precizeaza ca, la 17 iunie 2010, Catalin Teodorescu, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, suma acordata drept despagubire unei persoane.

Procurorii au constatat ca terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, fiind facilitata obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.

„Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011. Persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta”, se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Ioan Oltean, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

in schimb, numitul cesionarul i-a remis lui Oltean 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii”, sustin procurorii.

Reactia lui Oltean

Oltean le-a raspuns jurnalistilor ca nu s-a intalnit „niciodata” cu Mihai Rotaru, principalul actionar de la CS Universitatea Craiova, „in incinta unei parohii”, asa cum au mentionat procurorii anticoruptie, si ca nu a primit 600.000 de euro in curtea bisericii de la Chitila.

„Nu stiu unde e Biserica Chitila”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.