Acasă Stirile zilei Discuţia dintre Barack Obama şi Dmitri Medvedev a generat reacţii radicale în...

Discuţia dintre Barack Obama şi Dmitri Medvedev a generat reacţii radicale în Europa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Afirmaţia privind scutul antirachetă făcută luni de Barack Obama într-o discuţie cu Dmitri Medvdev, surprinsă de un microfon deschis, a perturbat campania electorală americană, însă în Europa a generat reacţii prudente, comentează Wall Street Journal, în ediţia electronică.

Preşedintele american i-a spus omologului său rus că va „avea mai multă flexibilitate” în privinţa scutului antirachetă din Europa, după alegerile prezidenţiale din noiembrie. El a fost criticat de candidatul la învestitura republicană pentru prezidenţiale Mitt Romney, care a apreciat că acesta este un semn că Obama va „ceda în faţa Rusiei”, opinie împărtăşită şi de membri ai opoziţiei din Polonia.

Administraţia Obama a generat îngrijorare în Europa Centrală şi de Est în 2009, când a schimbat planul administraţiei George W. Bush privind scutul antirachetă, într-un efort de a „reseta” relaţiile cu Rusia. Conform planului lui Obama, interceptori antirachetă ar urma să fie instalaţi în România în 2015 şi în Polonia în 2018. Opoziţia poloneză, care critică de asemenea ameliorarea relaţiilor Poloniei cu Germania şi Rusia, a apreciat că afirmaţia făcută luni de Obama confirmă temerile lor că angajamentul SUA privind scutul antirachetă nu este solid.

Nu sunt deloc surprins„, a declarat Witold Waszczykowski, fost negociator polonez pe tema scutului cu administraţia Bush, în prezent parlamentar al Partidului Lege şi Justiţie (opoziţie). „Lui Obama nu îi place ideea scutului antirachetă chiar acum. Este în contradicţie cu politica de resetare faţă de Rusia”.” Nu este ceva surprinzător sau nou şi nu este furie în Polonia „, a declarat la rândul său Stefan Niesiolowski, parlamentar din partea Platformei Civice aflate la putere. El a apreciat că afirmaţia lui Obama i-a făcut pe unii să creadă că acordul privind scutul s-ar putea schimba. Dar „nu există nici o ameninţare militară, nu am mai avut o situaţie atât de sigură de 300 de ani. Nivelul angajamentului SUA în Polonia nu este, deci, de importanţă maximă”, a adăugat el.

Autorităţile din România nu au făcut nici un comentariu privind remarcile lui Obama, un purtător de cuvânt al Ministerului ceh de Externe a refuzat să comenteze, iar Ministerul Afacerilor Externe din Polonia nu a răspuns la cererea de a comenta.

Analiştii comentează că reacţia calmă din Europa de Est se datorează schimbării de strategie a Poloniei care, dacă înainte se baza pe SUA şi NATO pentru protecţia sa, acum s-a apropiat de Germania şi Rusia şi a promovat iniţiative de apărare prin intermediul Uniunii Europene. Washingtonul a luat de asemenea măsuri pentru a le oferi garanţii partenerilor săi, organizând exerciţii militare comune sau vizite ale navelor sale de război în aceste ţări.