Acasă Stirile zilei Imobiliare Din 2013 vor creste TAXELE pe casa, teren si masina

Din 2013 vor creste TAXELE pe casa, teren si masina

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Taxele pentru locuinte si terenuri, vor creste cu 16% din 2013, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Finantelor.

Pentru automobile, taxele raman neschimbate la masinile mici, dar se dubleaza pentru cele cu motoare puternice.

Nivelurile de impozitare se ajusteaza cu 16,05%, aceasta fiind rata inflatiei din ultimii trei ani. Ultima majorare a avut loc in 2010.

“Se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotararea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012”, scrie in proiectul de Hotarare de Guvern elaborat de Finante.

Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, cu cele 16 procente, primariile vor castiga, in plus, de la cetateni, 531 de milioane de lei, potrivit estimarilor Ministerului de Finante.

Ce creste si cu cat. Exemple

Cladirile de locuit pentru persoane fizice amplasate in intravilan (cele de rang superioar-cadre din beton sau pereti din caramida, cu instalatii de apa, canalizare, electricitate si incalzire) vor avea, de la anul o valoare de impozitare de 935 de lei, fata de 806 lei, valoarea la care se aplica acum impozitul.

Terenurile aflate in intravilan, pe care exista constructii vor avea o valoare de impozitare de 10.353 de lei hectarul, pentru zona A intr-o localitate de rang zero. Vechea valoare de impozitare era de 8.921 de lei.

In cazul impozitului pentru mijloacele de transport, autoritatile au facut o diferentiere, pe baza capacitatii cilindrice. Astfel, pentru motorete, motociclete si autoturisme de pana la doi litri, impozitul ramane aceeasi. Insa, pentru o cilindree cuprinsa intre 2.001 si 2.600 cmc, noul impozit este de 72 de lei pentru fiecare fractiune de 200 cmc, de doua ori mai mare fata de nivelurile din prezent. Aceeasi dublare se aplica si pentru urmatoarea treapta de cilindree, 2.601-3.000 cmc, unde impozitul pe fiecare fractiune de 200 cmc se dubleaza, pana la 144 de lei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos