Acasă Sanatate Dilema omului modern! Cum am fost setati: carnivori sau vegetarieni? Raspunsul nutritionistilor...

Dilema omului modern! Cum am fost setati: carnivori sau vegetarieni? Raspunsul nutritionistilor te va pune pe ganduri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O parte dintre romani au renuntat la alimentatia pe baza de produse de origine animala, iar cel mai invocat argument a fost ca aceste alimente sunt responsabile de producerea multor forme de cancer.  Argumentele pe care vegetarienii le expun atunci cand spun ca oamenii ar fi fost setati inca de la origini sa fie ierbivori se bazeaza in principal pe consideratii de tip fiziologic, cum ar fi conformatia danturii si a aparatului digestiv, care sunt diferite fata de cele ale animalelor carnivore. Ei bine, realitatea este ca omul primitiv manca ce apuca. 

„Exista o veche preocupare legata de aceasta controversa, si anume daca oamenii sunt „setati” ca vegetarieni sau drept carnivori. Parerile sunt impartite, fiecare tabara sustinandu-si argumentele. Diferite modalitati de cercetare moderne au permis sa ne apropiem ceva mai mult de realitate: oamenii primitivi au fost fiinte oportuniste. Mancau tot ce gaseau, pentru a supravietui. Majoritatea alimentatiei era de origine vegetala. Nu pentru ca asta era mai sanatos, ci pur si simplu ca era la indemana”, ne explica dr. Corina Zugravu, medic nutritionist si lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Dr. Carol Davila din Bucuresti, conform doctorulzilei.

Cand i se ivea ocazia, si asta nu era prea des, omul primitiv isi completa masa cu alimente de origine animala, oua, peste sau vanat. Ca sa fie clar, cantitatile de carne erau minimale si asta e usor de dedus, daca ne gandim cat de dificil era sa vanezi cu unelte primitive. Metabolismul uman are, in consecinta, o mare capacitate de adaptare la alimentele care sunt la indemana, ceea ce i-a si crescut, in timp, sansele de supravietuire, ca specie”, mai explica dr. Zugravu. Asta pentru ca oferta alimentara de astazi este incredibil de diversa. „Consumul de carne nu mai este o conditie obligatorie pentru supravietuire. Poate doar aportul de fier este legat strans de ingestia de carne, dar fierul poate fi obtinut si din alte surse”, conchide dr. Corina Zugravu.

Dr. Corina Zugravu, specialista in nutritie, care spune ca e bine sa consumam carnea in cantitati moderate, ba chiar infime in cazul celor cu boli cronice. „Consumul moderat nu produce efecte negative asupra sanatatii. Totusi, consumul de carne grasa sau de mezeluri a fost asociat in multe studii cu efecte nefavorabile, mai ales referitor la supraponderalitate, bolile cronice cardiovasculare si la cancer. Persoanele cu hipercolesterolemie, cu alte dislipidemii, cu hiperuricemie (guta) ar face mai bine sa reduca extrem de mult consumul de carne”, mai spune medicul nutritionist.

Pe de alta parte, dietele vegetariene nu sunt chiar pentru oricine. si nu pentru ca ar fi greu de „tinut”, ci pentru ca pot fi foarte periculoase si pot duce la anemie, intrucat organismul nu primeste o cantitate sufi cienta de nutrienti, pe care, in mod normal i-ar asimila din carne, oua si lactate.

Regimul vegetarian este deficitar in vitaminele D si B12, iar multi vegani au o proasta absorbtie a calciului, fierului si a magneziului. Un exemplu celebru este cel al actritei Gwyneth Paltrow, care dupa 10 ani de vegetarianism a descoperit ca are osteoporoza, asa ca acum mananca si oua, lapte si carne. in plus, deficienta de B12 creste si riscul de boli de inima. Eliminarea totala a grasimilor e si ea gresita, iar organismul are nevoie de ele pentru functionarea sistemului nervos. Totodata, carnea ramane cea mai buna sursa de fier pentru om, spun multi medici, care avertizeaza ca o viata fara aportul nutrientilor din produsele de origine animale poate atrage dupa sine consecinte grave. Unul dintre medicii care sustine aceasta teorie este prof. univ. dr Amorin Popa, specialist in diabetologie.

„Se poate crea o intreaga polemica in ceea ce priveste aceasta discutie, despre cum este setat omul, carnivor sau vegetarian, insa ar fi total inutila, pentru ca lucrurile sunt clare! Prin dezvoltarea lui biologica si neuropsihica, omul a capatat toatele elementele caracteristice de omnivor! Omul nu poate fi doar carnivor, sau doar vegetarian. Sunt foarte multe proprietati pe care le luam din proteinele animale, cum este acidul folic sau vitamina B 12, pe care o luam doar din carne”, ne-a explicat profesorul Amorin Popa.