Acasă Stirile zilei Social DEZVALUIRI despre „OPERATIUNEA CAISA”! Cum vedea CEAUSESCU administrarea Romaniei, aflata in mare...

DEZVALUIRI despre „OPERATIUNEA CAISA”! Cum vedea CEAUSESCU administrarea Romaniei, aflata in mare datorie! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sergiu Celac, translatorul lui Nicolae Ceausescu a facut dezvaluiri pentru romaniatv.net despre „Operatiunea Caisa”, un export de caise din care tara noastra urma sa incaseze valuta pe marfa exportata.

„S-a facut ca pe la inceputul anilor 70, sa fie o eflorescenta a caisilor in diferite zone pomicole din Romania cum nu mai fusese de multe decenii. Academia de Stiinte agricole a sesizat organele de partid din vremea respectiva si, din aproape in aproape, au ajuns pana la conducerea suprema de partid si de stat care a dispus constituirea unui comandament… al caisei, care sa urmareasca” tot procesul, a relatat Celac.

„S-au scuturat florile, au aparut caisele (…) se anunta o recolta fantastica”, a mai spus fostul translator al lui Ceausescu. „Perspectivele unei recolte coplestioare de caise ravnite de Occident, nu puteau sa fie decat roze. In momentul in care au inceput sa se formeze fructele, s-au intreprins primele masuri de valorificare. anume. Cea mai rentabila era sa se vanda ca fructe proaspete in Europa occidentala, in special in Germania unde exista o cerere mare si un pret foarte bun”, a dezvaluit Celac.

Fostul translator a povestit apoi cum au fost comandate la Cooperatia Mestesugareasca ladite stas, de fag, cerute de beneficiarul extern, iar in Germania, s-au comandat etichete de plastic cu tricolorul pe ele, ca sa se lipeasca pe fiecare fruct, precum si bucatele de lemn cu gauri ca sa calibreze pe dimensiuni caisele. S-au eliberat si rampe pe calea ferata si s-au comandat camioane frigorifice care sa aduca de la ferma la caile ferate.

Dupa ce s-au incheiat si contractele de livrare, urma ca in cel mult trei saptamani, marfa sa fie livrata beneficiarului. Au venit si specialistii din Germania sa verifice si au fost multumiti. Dar, ghinion! Intre timp, s-au reluat si livrarile de minereu de fier de la zacamintele din Krivoi Rog, din Uniunea Sovietica, acum inca in Ucraina, pentru ca altfel inghetau furnalele de la Resita si Hunedoara si asta e o pierdere de miliarde, iar liniile de transport ale acestora s-au intersectat cu cele ale trenurilor pregatite sa duca caisele in Germania.

De la export, la porci

Acest lucru a intarziat mult transporturile de caise, care au inceput sa se altereze pana cand s-au eliberat liniile ferate de transport al minereurilor din Ucraina. Fata de acesta situatie, s-a reunit un comandament special, fiind caz de forta majora, care a informat conducerea de partid si de stat de situatia creata. Dupa deliberari, s-a ajuns la concluzia ca fructele nu mai puteau fi vandute proaspete, ci sa se livreze ceea ce ca „pulpa de fructe”, pentru sucuri sau dulceturi sau alte preparate.

Apoi, a inceput „Cosmarul Caiselor”, cand „fiecare tentativa de a mai slava ceva din acesta pleasca picata din cerul acelei primaveri s-a sfarsit, din rau, in si mai rau…Pe scurt, pulpa de fructe nu a fost acceptata de parteneri, din cauza normelor lor care interziceau utilizarea conservantilor.…Miile de tone de caise se flescaisera intre timp, uitate pe linii moarte de cale ferata, sub dogoarea soarelui si a asaltului mustelor pofticioase… In dorinta disperata de a scoate, totusi, macar maruntis din aceasta recolta istorica, s-a incercat transformarea intregii cantitati in gem destinat tot exportului. Drept urmare s-a directionat intreaga cantitate de caise spre fabricile de conserve de legume si fructe”, a povestit Celac.

Dar ghinionul a continuat, din cauza unei legi adoptata cu un an inainte, privind interzicerea folosirii zaharului in industria alimentara. Era voie de folosit numai melasa, dar beneficiarul nu voia gem cu melasa, ci cu zahar.

Contractul de livrare nu a mai putut fi respectat, iar Romania a avut din nou de pierdut.

„Si atunci, ca sa se salveze totusi ceva, sa nu fie dintr-o recolta extraordinara sa nu fie pierdere neta (…) ca incepuse sa intre in fermentatie, sa faca palinca de caisa, foarte pretuita in Ungaria si Austria. Dar si aceasta varianta a cazut rapid, din cauza costurilor mari”, a dezvaluit Celac.

Deznodamantul „Operatiunii Caisa” s-a petrecut in apropiere de Braila, unde fructele au ajuns fermentate. Tot ce mai ramsese, a fost dat la porci. Cei 12.000 de porci de la marea crescatorie de langa Braila au consumat cu nesat borhotul amestecat cu nutreturi.

„Dar, dupa doua-trei zile au inceput sa se umfle, sa partaie, au partait ce au partait pana au decedat … Si asa au murit vreo 6.000 de porci”, a mai spus Celac.

Oricum, „Operatiunea Caisa” ramane emblematica pentru viziunea cu care „Marele Arhitect” vedea tara. O tara in care Cooperativa Munca in Zadar era unicul angajator…”, a conchis fostul translator al lui Nicolae Ceausescu.

Dupa Revolutie, Celac a devenit ministru de Externe si ambasador.

Sursa: romaniatv.net