Un avion de pasageri Airbus A319, apartinand companiei aeriene Air France KLM, a evitat in ultima secunda o coliziune cu un bombardier strategic Tu-95, scrie cotidianul Izvestia, precizand ca o mare nenorocire s-ar fi putut produce in spatiul aerian al Moscovei.

„Era la schimbare de tura. Controlorii de zbor de la centrul Vnukovo l-au anuntat pe pilotul francez, care tocmai ridicase avionul la 8.000 de metri, conform indicatiilor, ca aparatul a carui traiectorie de deplasare se intersecta cu Airbus zboara mai sus. Francezul a confirmat primirea accestei informatii”, scrie Izvestia, citand relatarile unuia dintre controlorii de zbor.

Dar, continua cotidianul, „la apelul de control, pilotul francez a raportat ca, brusc, s-a trezit la o distanta periculos de mica, mai putin de 100 de metri, de un avion de lupta, un bombardier Tu-95. Francezul a amenintat ca va scrie o nota de protest, pentru ca dezastrul a fost evitat, practic, in ultima secunda. Cele doua avioane au fost la un pas de a se ciocni”, continua Izvestia.

Avionul militar rus a trecut atat de aproape de Airbus, incat membrii echipajului au auzit zgomotul elicelor bombardierului, conceput in perioada sovietica, potrivit aceleiasi surse.

Publicatia mentioneaza, in context ca, la 14 martie, ziua acestei intamplari, s-a incheiat operatiunea de dislocare in Belarus a avioanelor militare de transport si de lupta. Izvestia noteaza, de asemenea, ca avioanele de pasageri masoara distanta in picioare, in timp ce aviatia militara opereaza cu sistemul metric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.