Acasă Sanatate DETECTORUL DE MINCIUNI: Folosit tot mai mult pentru a ii AJUTA pe...

DETECTORUL DE MINCIUNI: Folosit tot mai mult pentru a ii AJUTA pe PACIENTII care sufera de BOLI PSIHOSOMATICE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Detectorul de minciuni a inceput sa fie folosit tot mai mult pe plan international pentru a ii ajuta pe pacientii care sufera de maladii psihosomatice.

La clinica Crans-Montana din Elvetia, psihologul Christophe Rieder a inceput de curand sa le propuna pacientilor sai sedinte de „recuperare a controlului biologic”, un concept cunoscut si sub denumirea de „biofeedback”.

Aceasta metoda, deja utilizata in Germania si in tarile anglosaxone, consta in masurarea anumitor parametri vitali precum temperatura, tensiunea, pulsul cardiac si tensiunea musculara cu ajutorul unui dispozitiv comparabil cu un detector de minciuni.

Pacientul poate astfel sa urmareasca in direct pe ecranul dispozitivului evolutia acestor parametri care se schimba in functie de emotiile resimtite, informeaza lefigaro.fr.

Aceste sedinte de recastigare a controlului biologic sunt propuse pacientilor suferind de maladii psihosomatice precum tulburarile de anxietate, fobiile, atacurile de panica, durerile cronice, migrenele, hipertensiunea si hiperactivitatea.

Sedintele ii ajuta pe pacienti sa inteleaga faptul ca detin capacitatea de a actiona asupra propriului corp. In timpul sedintelor, pacientul constientizeaza felul in care parametrii lui biologici variaza in functie de activitatile cotidiene, iar apoi invata sa ii controleze.

Pacientul trebuie sa aplice apoi aceste metode in viata de zi cu zi pentru a administra mai bine stresul la care este supus.

Pacientii petrec intre trei si patru saptamani in clinica. Un tratament specific este conceput pentru fiecare dintre ei, in functie de patologia de care sufera, scopul fiind de a „responsabiliza” pacientul.

„Persoanele care sufera de maladii somatice sunt adeseori refractare fata de tot ceea ce tine de domeniul psihologic. Prin redobandirea controlului biologic, li se dovedeste de o maniera stiintifica faptul ca organismul lor reactioneaza la stres, la emotii, in momente critice. Vazand acest lucru marcat pe ecranul computerului, ei constientizeaza ca pot avea o influenta directa asupra acelei stari de stres”

a explicat profesorul Christophe Rieder.

Aceasta noua terapie nu vindeca boala, dar permite ameliorarea calitatii vietii pacientilor, ajutandu-i sa isi tina maladia sub control.

Cu cat pacientul este mai constient de boala sa si de capacitatile sale, cu atat el va sti sa isi administreze mai bine viata zilnica si sa isi „pozitiveze” emotiile, fapt care va avea un efect benefic asupra starii sale de sanatate.