Insomnia va putea fi vindecata datorita unui „comutator” cerebral care regleaza neuronii si transmite organismului cand sa se pregateasca de culcare, potrivit cercetatorilor britanici.

Descris drept un „homeostat” care semnaleaza daca o persoana a fost treaza timp de mai multe ore, mecanismul se declanseaza atunci cand organismul este obosit.

„Atunci cand cineva este obosit, acesti neuroni din creier dau alarma si trimit persoana respectiva la culcare”, a declarat Gero Miesenböck, profesor la Universitatea Oxford si coordonator al cercetarii.

Cercetatorii au demonstrat teoria pe musculitele de otet, dupa ce au inlaturat acest „comutator” din creierul lor, obtinand niste insecte insomniace. Ei au pornit de la ipoteza ca acelasi sistem molecular care actioneaza asupra neuronilor acestor insecte functioneaza si la nivelul creierului uman.

Potrivit profesorului Miesenböck, probabil exista doua mecanisme care regleaza tiparul somnului.

Primul dintre ele este ceasul biologic sau ritmul circadian, care a obisnuit oamenii si animalele cu un ciclu de 24 de ore, bazat pe alternanta dintre zi si noapte.

Al doilea mecanism – „homeostatul” somnului – tine evidenta orelor petrecute in stare de veghe si actioneaza ca un „comutator” care induce senzatia de somn.

„Homeostatul somnului seamana cu un termostat din gospodarie. Un termostat masoara temperatura si declanseaza caldura, daca este prea frig”, a spus Miesenböck.

Dupa ce au extirpat neuronii care controleaza acest homeostat din creierul musculitelor de otet, cercetatorii au descoperit ca insectele isi pierdusera capacitatea de a adormi la ore fixe si au devenit insomniace.

Totodata, musculitele au prezentat o degradare a capacitatii de memorare si invatare, simptome similare cu acelea cu care se confrunta persoanele care sufera de insomnie.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.