Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIREA recenta din PATAGONIA ofera INFORMATII NOI despre formarea continentelor!

DESCOPERIREA recenta din PATAGONIA ofera INFORMATII NOI despre formarea continentelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Descoperirea unei retele de pesteri pe o insula din Patagonia ar putea oferi noi informatii despre formarea continentelor, potrivit cercetatorilor francezi.

Cercetatorii au descoperit saptamana aceasta, in timpul unei calatorii spre insula Diego de Almagro, in sud-vestul coastei statului Chile, o retea de aproximativ 20 de pesteri formate in calcar.

Cercetatorii au facut scufundari pentru a ajunge la pesteri, unele avand o adancime de circa 50 de metri.

Ei au descoperit in aceste pesteri desene realizate pe pereti, dar si fragmente de oase, lasate in urma de populatia indigena Kawesqar, cu ajutorul carora ar putea data cavernele.

„Poti realiza modele ale zonelor unde s-au fragmentat continentele, iar acesta ar putea fi unul dintre acele locuri”, a spus speologul Natalia Morata.

Expeditia este cea mai recenta dintr-o serie a asociatiei French Centre Terre, ce a descoperit in aceste pesteri tipuri de roci care in mod normal se gasesc in zone mai temperate.

Aceste roci ar putea oferi informatii despre modul in care s-au separat continentele.

Continentele de pe planeta noastra au fost unite pentru ultima oara in urma cu circa 300 de milioane de ani, cand formau un singur supercontinent, denumit Pangeea.

Continentele Terrei se afla intr-o miscare permanenta, influentata de miscarea placilor tectonice. Ele genereaza formatiuni spectaculoase, precum Dorsala Atlantica, unde s-a format Islanda, si coasta Japoniei, unde doua placi tectonice majore se intalnesc.

Geologii cred ca, de-a lungul timpului, aceste placi tectonice au unit continentele, periodic, dand nastere unor supercontinente ipotetice: Nuna, in urma cu 1,8 miliarde de ani, Rodinia, in urma cu 1 miliard de ani, si Pangeea, in urma cu 300 de milioane de ani.

Sursa: mediafax.ro