Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea care schimba tot ce stiai! Galaxia uriasa care a aparut de...

Descoperirea care schimba tot ce stiai! Galaxia uriasa care a aparut de nicaieri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O galaxie uriasa a fost descoperita orbitand-o pe a noastra si pare ca a aparut de nicaieri. Se afla la 400.000 ani-lumina departare si ocupa locul 4 ca dimeniune in topul galaxiilor care ne dau tarcoale.

Cum de a stat ascunsa pana acum? Crater 2, caci asa a fost botezata, a fost acolo dintotdeauna, orbitandu-ne in liniste, dar stelele sale sunt atat de difuze incat ea, ca galaxie, este intunecata si a fost ascunsa si de vecinele ei mai stralucitoare. Este una dintre cele mai estompate galaxii descoperite pana acum, scrie soundofscience.

“Este o descoperire rara. O galaxie precum Crater 2 este intr-un fel invizibila” – Vasily Belokurov, cercetator de la Universitatea Cambridge

Din cate stim, Calea Lactee este orbitata de 49 de galaxii, dar cercetarea aceasta sugereaza faptul ca este posibil sa mai existe si altele intunecate in vecinatatea noastra cosmica. Crater 2 a fost detectata pentru prima data in ianuarie, cand astronomii au folosit un algoritm computerizat pentru a studia imaginile captate de Very Large Telescope din Chile pentru a vedea unde exista clustere de stele. Unul dintre aceste clustere – galaxia Crater 2.

In urma cercetarilor de pana acum, astronomii au calculat ca diametrul luminos al Crater 2 este de 7.000 ani-lumina, ceea ce ar insemna ca, daca am putea-o vedea pe cer noaptea, ar fi de doua ori mai mare decat Luna.

In ultimii 10 ani, numarul galaxiilor satelit care ne orbiteaza s-a dublat, ceea ce sugereaza ca mai avem multe de invatat despre ce se afla in jurul nostru.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos